Destination:

Grenoble

Grenoble

Grenoble är dörren till Alperna och en geografisk korsning där floderna Isère och Drac möts. Med Schweiz i norr, Italien i öster och Provence i söder är staden omgiven av tre bergskedjor. Detta är en kosmopolitisk stad med kaféer, museer och restauranger. Det bästa är att Alperna är synliga från praktiskt taget varje gathörn.

Hitta resa

Grenoble
Reseguiden logo
La Bastille

Vid foten av Chartreusemassivet ligger en av Grenobles toppattraktioner, La Bastille, ett fort med spektakulär utsikt över staden och bergen. Hit kommer du med ”äggliften”, téléphérique, som är en av de mest populära utflykterna.

Adress
Fort de la Bastille, Grenoble
Palais Ideal

En mans dröm om att skapa ett eget slott fick först många att skaka på huvudet, men postmannen Ferdinand Cheval kämpade i 33 år, sten för sten. Resultatet blev ett slott som i dag är världsberömt för sina mytiska vyer.

Adress
8, rue du Palais, Hauterives
Chez le Per´Gras

Ta liften upp till denna restaurang som ligger vid La Bastille, restaurangen har en utsikt som klara dagar sträcker sig till Mont Blanc. Köket bjuder på såväl franska rätter som alprätter med ostfondue och grytor. De använder säsongens frukt och grönt, kött och fisk och är kända för sitt gastronomiska kök.

Adress
90 Chemin de la Bastille, Grenoble
Auberge Napoleon

Den 7 mars år 1815 passerade Napoleon och hans mannar Grenoble. De stannade för att äta och övernatta och platsen blev restaurang Auberge Napoleon. I den mysiga, lilla restaurangen serveras god fransk mat.

Adress
7, Rue de Montorge, Grenoble

Flygplats

Grenoble Isère Airport ligger cirka 50 kilometer från centrala Grenoble. Du når lättast staden med buss, taxi eller limousine. Resan tar ungefär 30 minuter. VIP Limousine + 33 476 87 18 15 www.vip-limousine.fr Taxi Gacon +33 4 76 55 90 73 www.taxi-gacon-aeroport-grenoble.com Alp’Bievre Taxis +33 4 74 20 05 66 www.alpbievretaxis.fr Taxi de Saint Hilare De La Côte +33 6 15 15 05 18 www.bievre-taxi-services.com Ben’s Bus erbjuder transfer mellan flygplatsen och centrala Grenoble under vintern. www.bensbus.co.uk Det är ungefär 80 kilometer från flygplatsen Lyon Saint-Exupery Airport till centrala Grenoble och resan tar ungefär en timme.

Adress
Grenoble St-Geoirs Airport, Grenoble

Kollektivtrafik

TAG har hand om kollektivtrafiken i Grenoble. Här finns fyra spårvagnslinjer och 25 busslinjer. En enkelbiljett kostar €1,60 och en dagsbiljett €4,50. Biljetter kan du köpa hos föraren eller i biljettmaskin. Flera regionala bussar går till olika skidorter och byar. Den som ska åka skidor bör köpa biljett i förhand, då har man förtur om bussen blir full. Bussbiljetter säljs på busstationen bredvid järnvägsstationen och på turistbyrån. www.vfd.fr