Pisa – Italien

Utbildning har varit motorn i Pisas ekonomi sedan 1400-talet. På stadens universitet gick bland annat Galileo Galilei, som ofta kallas naturvetenskapens fader. Idag består 60 000 av Pisas 100 000 invånare av studenter, vilket medför ett pulserande nöjesutbud och uteliv bland gotiska kyrkor och renässanspiazzor, och en gatubild som domineras av lokalbefolkningen snarare än turister – om du letar dig lite längre bort än det lutande tornet.

Det lutande tornet ja. Pisa är känt världen över för ett arkitekturprojekt som gick helt fel. Självklart ska du passa på att ta den obligatoriska bilden på dig själv bredvid tornet i någon väl vald pose, men Pisa har mycket mer än så att erbjuda. Missa till exempel inte Piazza dei Miracoli, Mirakeltorget, ett stort muromgärdat område precis norr om centrala Pisa, ansett som ett av huvudcentren i världen för medeltida konst.

Pisa ligger mitt i Toscana och har ett fantastiskt utbud av restauranger med rötterna i den toscanska matkulturen och med respekt för det lokala samtidigt som det finns en lust att innovera.

Pastaälskaren måste besöka Spaghetteria Alle Bandierine som radat upp fantastiska recensioner och är en stor favorit hos lokalbefolkningen. Alle Bandierine ligger lite avsides från turistattraktionerna i Pisa och är särskilt under sommarmånaderna en perfekt flykt från folkmassorna.

Om du är mer av en havsabborreglass-person, prova då Lunasia som har belönats med en stjärna i Guide Michelin, och har en meny som är såväl innovativ som utmanande. Det här är en restaurang som inte håller tillbaka på smakkombinationerna, men återigen är recensionerna fantastiska och Lunasia har blivit en av Pisas mest älskade restauranger. Kom bara ihåg att boka bord i god tid om du vill testa Lunasia då det är mycket populärt.

Utöver staden i sig är Pisas läge svårslaget som utgångspunkt för att upptäcka Italien. På fem minuter är du i stadens centrum med tåg från flygplatsen, och det är bara 12 km till Liguriska havet och 20 km till hamnen i Livorno där man når färjorna till Elba, Sardinien och Korsika. Florens ligger en timme bort med buss eller tåg och passar därför perfekt för en dagsutflykt även under en weekendresa.

Flyg till Pisa med Ryanair från Göteborg Landvetter Airport.