Inger berättar om Tallinn

– När det blev dags för lunch fanns det många trevliga matställen att välja emellan – Hell Hunt där svenskarna bosatta i Tallinn brukar dricka sin fredagsöl, Karja Kelder där min favoriträtt är tortillas fyllda med fetaost eller Mauruse Pubi som är inrett med bokhyllor längs väggarna, säger Inger.

Reseambassadören Inger berättar

Tallinn

Inger Duberg

2018-01-22

Inger Duberg jobbar till vardags som författare och journalist. Men när hon vann uppdraget att bli Swedavias reseambassadör packade hon väskan och åkte till en av sina favoritstäder, Tallinn.

– Jag kom fram till hotellet mitt i natten men var glad över att äntligen vara framme! Mitt rum på femte våningen såg mer ut som en svit med vackra bjälkar och rejäl takhöjd, säger Inger Duberg.

Vackra Meriton Old Town Garden Hotel ligger i hjärtat av Gamla stan vid två av stadens äldsta gator, Lai och Pikk. Hotellet har 50 rum och på innergården gömmer sig en liten grönskande trädgård. Här finns också mysiga Café Mademoiselle och restaurangen Trofé.

– Första dagens aktivitet, var att få manikyr på Revali Ilusalong, där jag också bokat fotvårdsbehandling. På vägen dit gick jag förbi Turistbyrån för att skaffa ett Tallinn Card. Ett kort som gäller för museum, buss, spårvagn och även ger rabatter. Kortet är alldeles utmärkt för en sightseeing-tur med någon av hop on/hop off-bussarna och stanna vid de sevärdheter och muséer där man får fritt inträde, fortsätter Inger.

Sedan 2011 har KGB-muséet i Viru Hotel varit öppet för allmänheten. Högst upp, på våning 23 höll den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB till under sovjettiden. Hotellet var det enda som var tillåtet för utländska turister att bo på, vilket gjorde det enklare att hålla koll på dem genom hemliga mikrofoner gömda i lampor, tallrikar och väggar.

I rummen finns det fortfarande spår av hur det en gång såg ut, cigarettfimpar i askfaten, rullbandspelare och telefoner som inte gick att ringa med.

– När det blev dags för lunch fanns det många trevliga matställen att välja emellan – Hell Hunt där svenskarna bosatta i Tallinn brukar dricka sin fredagsöl, Karja Kelder där min favoriträtt är tortillas fyllda med fetaost eller Mauruse Pubi som är inrett med bokhyllor längs väggarna... Svårt val!

Efter lite shopping i Viru Keskus väntade en helt ny upplevelse: en workshop i glasmosaik och storytelling på Örreke, en slags skola för estniskt hantverk och kultur. Här kan man prova på workshops i lädertillverkning, marsipanbakning, tvålframställning och mycket annat. Dessa kurser arrangeras för både barn och vuxna i en mysig källarlokal i Gamla Stan.

– Min kompis Gunnhildur, som jag lärde känna på en kurs i estniska i Tallinn förra året, var med som sällskap och deltagare. Totalt var vi 15 deltagare i olika åldrar där den yngsta var tre år. Vi använde glasmosaik och mitt resultat var kanske inte mycket att skryta med, men den kom med hem i alla fall, säger Inger.

Till Tallinn flyger du direkt från Göteborg Landvetter Airport med Nordica och resan tar cirka 1 timme och 25 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Tallinn Tallinn Tallinn Tallinn Tallinn