Jenny berättar om Riga − Lettland

− När höstrusket motats bort med öl och en baltisk tapasbricka på närmsta pittoreska fik, fick vi uppleva en både varm och gästvänlig liten stad, säger Jenny.

Reseambassadören Jenny berättar!

Jenny Nyass

Jenny Nyass

2017-11-22

När Jenny fick uppdraget som Swedavias reseambassadör tog hon med sig sina lärarkollegor till medeltidsstaden Riga för att uppleva en 800 år gammal stad på 48 timmar. Det visade sig att det var lättare än väntat.

Flyget med airBaltic tog dem från Landvetter till Riga på en och en halv timme. Med hjälp av lite god vilja och mycket kroppsspråk med den rysktalande taxichauffören fortsatte resan från flygplatsen in till centrum. Efter att ha checkat in på Hotell Justus, beläget i en del av den gamla katedralen i Gamla stan, var det dags att ge sig ut på upptäcksfärd.

– Ett par gatuhörn bort hittade vi en restaurang som specialiserat sig på mat från medeltiden och framåt, Rozengrals. En trappa ner öppnade sig valven och väl till bords serverades vi både ovanliga, men välsmakande, rätter och medeltida musik trakterad på allehanda antika instrument. Vi kände oss som vi var med i "Ronja Rövardotter", säger Jenny.

Under Stalins styre pågick "ryssifieringen" av Riga och många ryssar flyttade in till Lettland. The Corner House har idag öppna visningar av det gamla KGB-högkvarteret med bilder och berättelser som avslöjar en mörk tid i stadens historia.

– Vår bild av forna öststatsländer var slitna fasader och grå himlar, vilket skulle visa sig vara sant endast vid en första anblick där på motorvägen i oktoberregnet. När höstrusket motats bort med öl och en baltisk tapasbricka på närmsta pittoreska fik, fick vi uppleva en både varm och gästvänlig liten stad, säger Jenny.

I Riga kan och bör man gå på spa men om tiden är knapp får man göra så gott man kan: vila upp trötta fötter och ryggar i bastun på hotellet och sedan en liten tupplur innan det är dags för nästa upplevelse.

– På lördagskvällen hann vi inte långt innan en Elvis i vit frottépyjamas lockade in oss på musikbaren Moonlight. En blues-duo underhöll på nedervåningen och ett skönt soulgäng fick den allsidiga publiken att dansa som galna en trappa upp. Törsten släckte vi med de bästa mojitos vi smakat öster om Karibien. Vi avslutade kvällen på Cuba Café några timmar efter midnatt, säger Jenny.

Dagen efter avnjöts en rejäl frukostbuffé på hotellet för att sedan utforska kullerstensgatorna i Gamla stan med alla sina smala gränder och området runt Svenskporten, ett byggnadsminne från slutet på 1600-talet.

– De sista timmarna lyste solen upp de färggranna fasaderna och vi sammanfattar vår vistelse med att konstatera att man hinner mycket i Riga. Det finns en hel del mer att upptäcka så vi avslutar med ett unisont; Vi kommer tillbaka!

Till Riga flyger du direkt från Göteborg Landvetter med airBaltic och resan tar cirka 1 timme och 30 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur runt tusenlappen.

Riga är ett härligt ställe för både mat och dryck! Färggranna fasader i Riga