Josefine berättar om Bristol

− Som före detta Londonbo var det med stora förväntningar jag och min syster satte oss på planet mot Bristol. Redan från bussfönstret på väg från flygplatsen kunde vi skymta Bristols stolthet; Clifton Suspension Bridge. En hängbro som är lika känd för Bristol som Golden Gatebron är för San Fransisco, säger Josefine Albinsson.

Reseambassadören Josefine berättar

Josefine Albinsson

Josefine Albinsson

2018-06-05

Josefine Albinsson från Lerum fick uppdraget som Swedavias reseambassadör och tog med sig sin syster Emma till den färgglada staden Bristol i sydvästra England, inte allt för långt från gränsen till Wales.

− Som före detta Londonbo var det med stora förväntningar jag och min syster satte oss på planet mot Bristol. Redan från bussfönstret på väg från flygplatsen kunde vi skymta Bristols stolthet; Clifton Suspension Bridge. En hängbro som är lika känd för Bristol som Golden Gatebron är för San Fransisco, säger Josefine Albinsson.

Från de centrala delarna av staden kan man ta sig till bron med buss eller så väljer man att promenera dit genom den gemytliga och pittoreska stadsdelen Clifton. Här kan man hitta allt från bostäder och butiker till pubar och restauranger. Väl framme på Clifton Observatory Hill kan man njuta av en otrolig utsikt över floden och kullarna runt staden.

− Bara ett stenkast från bron ligger puben White Lion som är inrymd i boutiquehotellet Avon Gorge. De har även en taterass med fantastisk utsikt över bron och dess omgivning för den som vill titta på bron och samtidigt ta något att äta eller dricka!

Bristol är hemstad för en mängd olika gatukonstnärer och streetart är vanligt förekommande på husfasader, broar och tunnlar runt om i staden. Mycket tack vare att den världsberömde och anonyme konstnären Banksy har sitt ursprung här. Trots att hans identitet fortfarande är okänd har flera av hans verk blivit internationellt kända tack vare hans förmåga att genom bilder sätta ord på och prata om sociala orättvisor och svåra ämnen.

− Vi upptäckte Banksys konstverk Well Hung Lover av en slump när vi promenerade till ett glasscafé på Park Street och såg en grupp människor som stirrade på en annars rätt tråkig vägg. Vi valde att utforska stadens konstverk på egen hand men det finns också guidade turer till fots.

Vill man shoppa så finns det många möjligheter till detta i Bristols innerstad där man kan hitta de flesta stora varumärkena. För den som vill fynda vintageprylar så anordnas Britsol Flea Market varje lördag på Corn Street.

− Vi spenderade många timmar och pund i gallerian Cabot Circus som har de flesta butiker man kan hitta i brittiska storstäder. Här finns också varuhus som Debenhams, Marks & Spencer och Harvey Nichols men också billighetsvaruhuset Primark.

Ett måste för många som besöker England är den brittiska traditionen Afternoon Tea. På Hotel Du Vin, ett boutiquehotell inrymt i en gammal sockerfabrik. kan man i en avslappnad och lugn atmosfär välja och vraka bland tesorterna. På menyn finns de mer traditionella smakerna men också grönt te med smak av mint och rosor.

- Två kvällar i rad begav vi oss till den trendiga och urbana stadsdelen kring hamnen; Wapping Wharf. Området kännetecknas bland annat av ombyggda fraktcontainrar som numera inrymmer barer, butiker och restauranger som serverar street food.. En av kvällarna testade vi japansk streetfood på Wokyko och hantverksöl på Wild Beer − det var så gott!

För frukost finns Pinkman's Bakery som ligger på Park Street i backen upp mot stadsdelen Clifton. Pinkman's har fått många utmärkelser för sina bakverk, frukostar och bröd. Från bardisken vid fönstret har man dessutom utsikt över universitetet som mer kan liknas vid en ståtlig katedral.

− Bristol är en perfekt stad att upptäcka till fots, så se till att ta med sköna skor innan du beger dig av. Ett annat tips är att ta flygbussen mellan flygplatsen och stan, det är smidigt och bokar man biljetter innan får man dessutom en rabatt.

Bro i Bristol Hattar i en affär Drinkar på en bar i Bristol Utsikt Väggmålning