Matilde berättar om Milano – Italien

− Både jag och mamma gillar att planera ordentligt så vi har en plan på vart vi ska gå. För oss blev det mycket fönster-shopping och mycket ätande. Allt är ju så gott och snyggt i denna stad! Att gå runt i modekvarteren och i den otroligt fina shoppinggallerian Galleria Vittorio Emanuele II var också en höjdpunkt, säger Matilde

Reseambassadören Matilde berättar

Matilde Wergeland

Matilde Wergeland

2017-10-09

Passionen för att se sig om i världen började tidigt och redan som barn började hon skriva egna reseguider som sedan delades ut till nära och kära. När frilansande reseskribenten Matilde fick uppdraget som Swedavias reseambassadör tog hon med sig mamma Lena och flög till modestaden Milano.

Mindre än tre timmar efter avresan från Göteborg Landvetter landade planet på Il Caravaggio utanför Milano. Därifrån tog Matilde och Lena en taxi in till stan och checkade sedan in på Hotel VIU Milan.

− Både jag och mamma gillar att planera ordentligt så vi har en plan på vart vi ska gå. För oss blev det mycket fönster-shopping och mycket ätande. Allt är ju så gott och snyggt i denna stad! Att gå runt i modekvarteren och i den otroligt fina shoppinggallerian Galleria Vittorio Emanuele II var också en höjdpunkt, fortsätter Matilde.

För modeindustrin är Milano en av de viktigaste städerna i världen och varje år väljer välkända designers att släppa sina senaste kollektioner på stadens modevecka. Härifrån kommer också de exklusiva italienska modehusen Prada, Versace, Giorgio Armani, Valentino och Dolce & Gabbana.

− Ett tips till alla män som besöker staden är att åka till stilgurun Lino Ieluzzis skrädderi och butik, Al Bazaar, i västra Milano. Allt är designat, handgjort och uppsytt av Lino och hans medarbetare och det är så snyggt. Dock är detta inte ett särskilt plånboksvänligt ställe, men verkligen värt ett besök, berättar Matilde.

Under resan till Milano tillbringade de också ett dygn vid Comosjön. En fantastisk oas som bara ligger cirka en timme bort med tåg från centrala Milano. Det är både enkelt och billigt att ta sig dit, eftersom tåget bara kostar €5 per person.

− När man kommer fram till sjön ser det nästan ut som någon kuliss, och inte något verkligt. De höga bergen i bakgrunden, de färgglada, pampiga villorna vid vattenkanten och de små, charmiga byarna gör detta till en plats som känns som det är taget ur en saga, säger Matilde.

Väl tillbaka i Milano igen upptäckte de ytterligare några pärlor, till exempel restaurangerna Il Salumaio, Giacomo och ett gammalt café som heter Biffi. Den bästa glassen fanns på Grom och bästa stället för en aperitivo var enligt Matilde helt klart Aperol Spritz-baren vid Il Duomo.

− Vår långhelg i Milano var helt fantastisk och vi hann med att göra mycket. Resan gav verkligen mersmak och vi kände båda att det är inte sista gången vi besöker Milano och Comosjön. Det var riktigt sorgligt att åka därifrån, men vi köpte med oss massa god pasta, kryddor och olivolja hem, vilket vi får njuta av tills nästa gång, avslutar Matilde Wergeland.

Till Milano flyger du direkt från Göteborg Landvetter med Ryanair och resan tar cirka 2 timme och 30 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur runt tusenlappen.

Katedral i Milano Restaurang i Milano Pool vid Comosjön på hotell Grand Hotel Tremezzo Frukost i Milano Matilde Wergeland i Milano