Peter berättar om Wien – Österrike

− Jag kan äta wienerschnitzel till frukost och min son är en lika stor schnitzelälskare som jag. När vi landade i Wien möttes vi direkt av stora ljusskyltar med reklam för schnitzlar redan vid bagagebandet på flygplatsen. Resan kunde ju inte börjat bättre, säger Peter.

Reseambassadören Peter berättar

Peter Swensson

Peter Swenson

2017-09-19

Efter att ha jobbat tolv år i Danmark har Peter Swenson nu flyttat tillbaka till hemstaden Uddevalla. Som Swedavias reseambassadör tog han med sig sonen till Wien i sökandet efter den perfekta schnitzeln.

− Jag kan äta wienerschnitzel till frukost och min son är en lika stor schnitzelälskare som jag. När vi landade i Wien möttes vi direkt av stora ljusskyltar med reklam för schnitzlar redan vid bagagebandet på flygplatsen. Resan kunde ju inte börjat bättre, säger Peter.

Efter att ha checkat in på Adagio, ett centralt beläget lägenhetshotell med åtta våningar och utsikt över både Donau och Pratern, begav sig far och son ut för att utforska Wien, men en plats på kartan stack ut ifrån mängden.

− Jag såg namnet Schwedenplatz på kartan och blev direkt nyfiken på vad Sverige gjort för att få ett eget torg uppkallat efter sig i centrala Wien. Tydligen hette torget Ferdinandplatz fram till 1919 men döptes om som ett tack för den svenska hjälpen efter första världskriget.

Från Schwedenplatz är det bara två stationer till Wiener Prater, en av Europas äldsta parker. Här ligger också nöjesparken Wurstelprater med flera åkattraktioner och det berömda pariserhjulet Riesenrad som känns igen från James Bond-filmen "Iskallt Uppdrag".

− Pratern är som Wiens lunga där man slå sig ner och kolla på folk, dansa wienervals i det gröna eller bara koppla av från trafiken och stadslivet. I parken ligger också Madame Tussauds vaxkabinett med kändisar som Conchita Wurst och Einstein. Ett tips är att förboka biljetter så spar man 10 euro per person, säger Peter.

Redan före resan lade Peter ner mycket tid på att nyfiket leta efter Wiens bästa schnitzel. Efter ett långt sökande hittade han Figlmüller, en restaurang som serverat schnitzel i över 110 år och som tar åt sig äran för att ha kommit på den klassiska rätten. Att boka bord i förväg visade sig vara ett lyckokast.

− Det var lång kö utanför och det fanns inte en chans att komma in om man inte bokat bord, tur för oss! Här bankades schnitzeln så omsorgsfullt tunn att den täckte hela tallriken och det var utan tvekan den största schnitzel vi någonsin ätit.

Ströbrödet som används på Figlmüller kommer från specialbakade Kaisersemmel, en slags österrikisk fralla som vanligtvis äts till frukost. Stekningen av schnitzeln tar inte längre än 20 sekunder vilket är tur eftersom restaurangen serverar cirka 1000 schnitzlar om dagen.

− Schnitzeln serverades med en citron och potatissallad och vi tog in en lite rösti vilket visade sig helt onödigt eftersom vi inte orkade äta upp den. Figlmüller var riktigt bra och får betyget 4 av 5, men vi känner på oss att det finns ännu bättre schnitzlar där ute så jakten fortsätter, säger Peter.

Till Wien flyger du direkt från Landvetter Airport med Austrian Airlines och resan tar cirka två timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur runt tusenlappen.

− Resan till Wien blev en riktig toppenresa helt utan klassisk musik, ridskola och Schönbrunn som beskrivs i alla broschyrer och vi har ändå upplevt folkliv och kultur. Vi kommer tillbaka, avslutar Peter.

Grönsaker på marknad i Wien Färgglada Hundertwassers haus, skapat av Friedrich Hundertwasser wienerschnitzel På en takterass med med fin utsikt över Stephansdomen Schwedenplatz, Wien