Riga – Lettland

Lettlands huvudstad Riga välkomnar sina besökare med en unik stadssiluett som vackert reflekteras i Östersjön. En promenad genom den mer än 800 år gamla staden erbjuder en charmig blandning av en modern storstad med exklusiva shoppinggator, pulserande nattliv, internationella restauranger, jugendarkitektur och medeltida kultur. Här finns massor att upptäcka.

Gamla stan, Vecriga, med sina smala gränder och hus är ett fantastiskt område att bara vandra runt planlöst i, men om man ska börja någonstans är det förmodligen vid torget Doma Laukums. I mitten står en enorm medeltida katedral som började byggas redan år 1211 av den tyska missionären Albert von Buxhoeveden.

I Riga ligger Latvian Ethnographic Open Air Museum, en lettisk version av Skansen i Stockholm. På en yta av 100 hektar fullt med kyrkor, kvarnar, fiskebyar och bondgårdar kan du uppleva gammalt lettiskt hantverk. Inte alltför långt därifrån ligger gatorna Elizabetes och Alberta, där Rigas och kanske hela Baltikums vackraste jugendbyggnader ligger.

Efter allt promenerande kan det vara dags att slå sig ner någonstans och fylla på med energi. Lido Atputas Centrs är världens största timrade hus, eller snarare palats. Det är som ett enormt McDonald's för lettisk mat och passar utmärkt för barnfamiljer. Här kan du välja mellan hundratals olika rätter och restaurangen serverar till och med sin egen öl.

Många av lokalinvånarna hävdar att Vincents är en av Rigas bästa restauranger. Kocken och ägaren Martins Ritins var en pionjär inom matlagning med lokalproducerade ekologiska råvaror. Huvudsaken är dock att han lagar extraordinär mat med en stil som bäst beskrivs som en blandning av de franska, baltiska och skandinaviska köken. Signaturrätten är en potatiskaka med anklever och marinerad ål.

Är du sugen på något att dricka eller göra efter middagen kan du antingen pröva de många olika barerna i Vecriga eller ta dig bort mot Galerija Istaba, strax norr om Vērmanes-parken. Första våningen är ett konstgalleri med verk från lokala konstnärer medan den andra våningen är en mysig och välkomnande bar dit trendiga Riga-bor vallfärdar.

Precis som sina grannländer har Lettland en stark bastukultur och efter en lång natt kan det vara en bra idé svettas ut ångorna. På nybyggda Taka Spa är torrbastun i fokus men det finns också en varm ångbastu och tre bassänger med olika temperaturer. Tanken är att gå bli så varm som möjligt innan man dyker ner i den kalla bassängen och börjar om processen igen. För den som verkligen vill unna sig erbjuder Taka mängder av olika behandlingar.

Flyg till Riga med Air Baltic från Göteborg Landvetter Airport.

Reseambassadören Jenny berättar!

Jenny Nyass

Jenny Nyass

2017-11-22

När Jenny fick uppdraget som Swedavias reseambassadör tog hon med sig sina lärarkollegor till medeltidsstaden Riga för att uppleva en 800 år gammal stad på 48 timmar. Det visade sig att det var lättare än väntat.

Flyget med airBaltic tog dem från Landvetter till Riga på en och en halv timme. Med hjälp av lite god vilja och mycket kroppsspråk med den rysktalande taxichauffören fortsatte resan från flygplatsen in till centrum. Efter att ha checkat in på Hotell Justus, beläget i en del av den gamla katedralen i Gamla stan, var det dags att ge sig ut på upptäcksfärd.

– Ett par gatuhörn bort hittade vi en restaurang som specialiserat sig på mat från medeltiden och framåt, Rozengrals. En trappa ner öppnade sig valven och väl till bords serverades vi både ovanliga, men välsmakande, rätter och medeltida musik trakterad på allehanda antika instrument. Vi kände oss som vi var med i "Ronja Rövardotter", säger Jenny.

Under Stalins styre pågick "ryssifieringen" av Riga och många ryssar flyttade in till Lettland. The Corner House har idag öppna visningar av det gamla KGB-högkvarteret med bilder och berättelser som avslöjar en mörk tid i stadens historia.

– Vår bild av forna öststatsländer var slitna fasader och grå himlar, vilket skulle visa sig vara sant endast vid en första anblick där på motorvägen i oktoberregnet. När höstrusket motats bort med öl och en baltisk tapasbricka på närmsta pittoreska fik, fick vi uppleva en både varm och gästvänlig liten stad, säger Jenny.

I Riga kan och bör man gå på spa men om tiden är knapp får man göra så gott man kan: vila upp trötta fötter och ryggar i bastun på hotellet och sedan en liten tupplur innan det är dags för nästa upplevelse.

– På lördagskvällen hann vi inte långt innan en Elvis i vit frottépyjamas lockade in oss på musikbaren Moonlight. En blues-duo underhöll på nedervåningen och ett skönt soulgäng fick den allsidiga publiken att dansa som galna en trappa upp. Törsten släckte vi med de bästa mojitos vi smakat öster om Karibien. Vi avslutade kvällen på Cuba Café några timmar efter midnatt, säger Jenny.

Dagen efter avnjöts en rejäl frukostbuffé på hotellet för att sedan utforska kullerstensgatorna i Gamla stan med alla sina smala gränder och området runt Svenskporten, ett byggnadsminne från slutet på 1600-talet.

– De sista timmarna lyste solen upp de färggranna fasaderna och vi sammanfattar vår vistelse med att konstatera att man hinner mycket i Riga. Det finns en hel del mer att upptäcka så vi avslutar med ett unisont; Vi kommer tillbaka!

Till Riga flyger du direkt från Göteborg Landvetter med airBaltic och resan tar cirka 1 timme och 30 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur runt tusenlappen.

Riga är ett härligt ställe för både mat och dryck! Färggranna fasader i Riga