Skopje – Makedonien

Skopje är Makedoniens huvudstad och landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Här finns livliga torg, religiösa byggnader, nationalmonument och vackert bevarade områden från Osmanska riket. Området som varit bebott sedan åtminstone 4000 år före Kristus och är hem till Moder Teresa har en minst sagt rik historia redo att utforska.

Makedonien är nästa stora populära resmål på den västra delen av Balkanhalvön. Känd för sina många kloster, den gnistrande Ohridsjön och vinindustrin som tidigare försåg större delen av Jugoslavien med de ädla druvornas dryck.

Den gamla marknaden eller bazaaren i Skopje är som ett levande museum över osmanska, bysantinska och moderna byggnader. Näst efter den stora bazaaren i Istanbul var detta den största marknadsplatsen på Balkan, men i Makedonien har det varit centrum för kommers sedan 1100-talet. Utforska alla trånga gator och gränder som fylls av små affärer, moskéer och hamambad. Några av byggnaderna har byggts om till museum och gallerier, som Čifte Amam. Om du skulle råka bli hungrig så finns det utsökt mat på alla restaurangerna i området.

Ingen resa till Skopje är komplett utan ett besök vid Dušanbron, den kända stenbron över floden Vardar i centrala Skopje. Bron knyter ihop stadens största torg med den gamla bazaaren och är ett välkänt landmärke som bland annat fått en central placering på Skopjes stadsvapen. Den nuvarande bron byggdes mellan 1451 och 1469 på uppdrag av Sultan Mehmet II.

Det makedonska köket är sannolikt det mest prisvärda i hela Europa så se till att verkligen uppleva matlagningen i en av kontinentens mest underskattade nationer. På makedonska menyer finns självklart grillat kött och många liknande rätter som du även hittar i andra delar av Balkan. Se till att också prova nationalrätten tavče gravče, färska bönor som först kokas och sedan bakas i ugnen. En annan favorit är pastrmajlija som är en slags paj med torkat kött.

För den som är sugen på att gå vidare efter middagen finns området Debar Maalo med många nyöppnade barer. Längst öppettider har dock barerna i Čaršija.

Flyg till Skopje med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.