Split – Kroatien

Split är en stad full av liv och är till stor del byggd på ruinerna av kejsaren Diokletianus palats. Här i de romerska ruinerna kan du njuta av färsk fisk direkt från marknaden, dricka en kopp kaffe vid hamnpromenaden eller sola på stranden - allt inom gångavstånd. Vare sig du föredrar en hike i Marjan eller besöka Ultra Music Festival så finns det något i Split för dig.

Diokletianus Palats som byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren utgör idag en stor del av Gamla stan i Split. Palatset som är en av de märkvärdigaste romerska ruinerna i världen är idag fyllt av små butiker, restauranger, barer och caféer. Den som älskar serien Game of Thrones blir också glad av att veta vissa scener från serien spelades in just här.

Du vill heller inte missa att ta dig upp i klocktornet i palatset, det krävs viss ansträngning att ta sig upp för de mörka trånga trapporna, men det är värt det. Väl där uppe kan du njuta av en härlig utsikt över staden och havet.

Utanför palatset hittar du Riva, hamnpromenaden. Här finns en mängd restauranger och barer ifall du vill vila benen, men inte långt borta ligger också hamnen om du känner för ett äventyr. Här går färjor ut till många av Kroatiens vackra öar, till exempel Hvar, Korcula, Lastovo och Solta.

I Split finns mycket för den som älskar mat. På fiskrestaurangen Nostromo kan du äta fisk och skaldjur direkt från fiskmarknaden. Om ni är ett större sällskap kan ni dela på skaldjurstallriken, fylld till bredden med havets delikatesser och kockens favoriter.  

Bačvice är Splits största stråk och även stranden där bollspelet Picigin uppfanns. Om du slår dig ner vid någon av restaurangerna vid strandkanten kommer du upptäcka att hela vattnet är fullt av människor som kämpar med att hålla bollen över vattenytan så länge som möjligt.

Varje sommar kommer tiotusentals besökare från 120 länder till Split för Ultra Music Festival. Artisterna består av stora namn som Alesso, Above & Beyond och Martin Garrix. Förutom den tre dagar långa festivalen anordnas även för- och efterfester på öarna utanför Split. För dem som älskar elektronisk musik är detta inget man vill missa.

Flyg till Split med Norwegian eller SAS från Göteborg Landvetter Airport.