Thessaloniki – Grekland

Greklands andra största stad blandar mer än 2 300 år av historia med allt som en modern europeisk storstad har att erbjuda. Thessaloniki består av bysantinska kyrkor, romerska och muslimska byggnader, modern arkitektur, ett intensivt nattliv och otroligt vackra stränder. Här anordnas varje år också en känd dokumentärfilmsfestival som räknas som en av Europas mest prestigefulla.

Thessalonikis vita torn finns med på nästan varenda reseguide och är garanterat en av stadens mest välkända sevärdheter. Det 34 meter höga tornet uppfördes på 1400-talet under tiden det Osmanska riket styrde staden. Tornet spelade en viktig roll under båda världskrigen och gjordes på 1980-talet om till museum.

Huvudgatan för shopping är Tsimiski med Plateia-gallerian i centrum. Söker du något mer unikt bör du bege dig mot Smyrnis där det finns många prisvärda hemslöjds- och hantverksbutiker. Modiano är den största marknaden i Thessaloniki och här är det fullt av liv från tidig morgon fram till mitt på dagen, måndag till lördag.

Lägg lite tid på att promenera i det berömda Ladadika-området i närheten av Aristotelestorget. Här kan du upptäcka flera traditionella restauranger, ouzobarer och tavernor. Slå dig ner på någon av dem och smaka spännande rätter som kontosouvli, giaprakia, gardoubes tillsammans med ett glas vin eller ouzo. För den som gillar fisk och skaldjur rekommenderas grillad sardin, frutti di mare, saganakiräkor eller fylld bläckfisk på någon av Thessalonikis alla fiskrestauranger.

Om du älskar mat och promenad finns det speciella rundvandringar där man får lära sig om stadens historia och samtidigt pröva grekiska delikatesser och om man vill kan man avsluta hela turen med en matlagningskurs.

Att Thessaloniki är en av Greklands största universitetsstäder märks särskilt på det levande nöjeslivet som oftast pågår till sent på nätterna. Staden kryllar av trendiga barer, nyöppnade kaféer och stora och välbesökta nattklubbar. Efter midnatt lever området runt Valaoritou upp och gatorna fylls med bord och människor som umgås som ett enda stort gäng. Om du vill känna på stadens puls får du inte missa en kväll här.

Flyg till Thessaloniki med Ryanair från Göteborg Landvetter Airport.