Tuzla – Bosnien-Hercegovina

Tuzla i nordöstra Bosnien-Hercegovina är en universitetsstad med anor så långt tillbaka som 950-talet. Staden omges av vacker natur och har fått sitt namn från de stora saltfyndigheter som finns i området. Här finns Europas enda saltvattensjöar som årligen besöks av hundratusentals sommargäster. Restaurangerna i Tuzla är också kända för sin speciella tillagning av den traditionella bosniska rätten ćevapčići.

För en stad som ligger minst sex timmars bilresa från havet är det något förvånansvärt att se stränderna fulla av människor som solar, badar och säljer frukt och handdukar, precis som på vilken strand vid Medelhavet som helst. Stadens saltvattensjöar är relativt nya och helt artificiella. Tuzla är den enda staden i världen där saltsjöar, vattenfall och stränder ligger inuti stadskärnan.

Tuzla har haft en omvälvande historia och staden omnämns första gången år 950. Under medeltiden användes namnet Soli vilket är bosniska för salt. Under de nästan 400 år som följde styrdes Tuzla av det Osmanska riket och staden fick sitt nya namn som används än idag och betyder just saltplatsen. 1918 bildades kungariket Jugoslavien som sedermera blev federationen Jugoslavien som styrde området fram till 1992.

Under åren med jugoslaviskt styre utvecklades Tuzla till en industristad med kolgruvor, kraftverk och fabriker. Precis som i resten av Jugoslavien flyttade folk från landsbygden in till städerna för att arbeta och Tuzla blomstrade.

En av Balkans mest inflytelserika författare, Meša Selimović, härstammar från Tuzla. Varje år anordnas en bokfestival i hans minne där pris delas ut till den bästa romanen från på Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien och Montenegro.

Innan du lämnar Tuzla måste du smaka den traditionella bosniska rätten ćevapčići och det gör du bäst på Limenka. Restaurangen med utsikt över saltvattensjön har legat i samma hus i flera årtionden men nyligen genomgått en renovering. Med luftkonditionering, bekväma möbler och utmärkt service kan du enkelt koppla av och njuta av ćevapčići i världsklass, för ungefär 20-30 kronor per portion.

Flyg till Tuzla med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.