Gå till innehåll
Destination:

Umeå

Lokal
temperatur

11°

Lokal
tid

10:18

Umeå

Björkarnas stad erbjuder inte bara kultur av hög klass. Här finns några av norra Sveriges absolut bästa restauranger, som serverar det norrländska kökets delikatesser med sällsam precision. Lägg därtill ett friluftsliv utöver det vanliga och du förstår varför bland annat tiotusentals studenter trivs så bra i Umeå.
Hundspann

En hundspannstur, inbäddad i varma filtar under norrskenshimlen, är ett utmärkt sätt att uppleva den norrländska naturen. Kanske stöter du på en älg eller en ren? Vinteraktivitet med Hedlunda Husky, Granö Beckasin (bilden), River Lake Huskies eller Aurora Borealis.

Guitars - The museum
Vasagatan 18-20

Umeåbröderna Samuel och Michael Åhdén har en av världens största privatägda samlingar av gitarrer. Från och med 2014 har hela världen chansen att ta del av den. Du kan besöka Gitarrmuseet, där brödernas unika samling elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita utgör grunden för en upplevelsebaserad och interaktiv utställning. Totalt finns cirka 500 objekt på plats. Vid sidan om utställningen arrangerar muséet föreläsningar, tillfälliga utställningar och presentationer av nyheter. Världsstjärnor besöker även muséet under året och håller i så kallade clinics – öppna gitarrlektioner.

Hunger & törst
Strandgatan 15, 90329 Umeå

Ett besök hos Hunger och Törst ska alltid upplevas lika spännande och omväxlande varje gång. I restaurangens varma atmosfär vill de förmedla sin nyfikenhet och kärlek till råvaran. Råvarorna väljs omsorgsfullt ut efter det som de tycker är bäst och mest spännande just för stunden, och passar de tekniker de vill jobba med på veckans meny

Orangeriet
Kungsgatan 71, 90326 Umeå

Smakrika medelhavsrätter i genuin miljö. Passa även på att spela lite Boule!

Antikt & second-hand

Centrala Umeå bjuder på mängder av antika fynd av hög kvalitet.

MVG

Massor av butiker i tre plan. Från McDonald’s i gatuplan till välsorterade Clas Ohlsson på hela övre planet. I MVG finns kända butiksnamn som Gina Tricot, Hemtex, Coop, KappAhl, Akademibokhandeln, Kicks, Teknikmagasinet, Kjell & Company.

Flygplats

Flygplatsen ligger ca 4 kilometer från Umeå centrum. Flygbuss avgår från stationsbyggnadens framsida ca 10 minuter efter ankomst från Stockholm. Pris: 45 kronor till Umeå centrum. Förfrågningar om flygbussens tider kan även göras på +46 20 97 97 97 eller besök www.tabussen.nu/sv/flygbussen Det finns taxibilar stående utanför stationshallen vid ankomst och det tar bar 10 minuter in till centrum. Är det tomt på bilar finns direkttelefoner till taxi mellan entrédörrarna. För bokning av flygtaxi, ring: +46 20 97 97 97.

Kollektivtrafik

Inom Umeå centrum är det promenadavstånd till de flesta platser. För att åka till olika stadsdelar finns lokaltrafiken, Ultra. Kommunikationerna i länet är väl utbyggda, något som är nödvändigt i ett område med miltals av djupa skogar, forsande älvar och vildmark som skiljer städer och byar från varandra. Länstrafiken i Västerbotten är huvudman för all kollektivtrafik med buss i Västerbotten och reser mellan byarna. För reseinfo och frågor om tidtabeller, ring 0771 - 100 110 eller besök www.tabussen.nu

Arrival Guides Logo