Vilnius – Litauen

Oavsett årstid innebär en resa till Vilnius den perfekta balansen mellan spännande kulturupplevelser och nöje. Efter Sovjetunionens fall har Litauens huvudstad blivit en modern storstad. Med mängder av prisvärda restauranger och ett pulserande nattliv fyllt med barer och klubbar välkomnar staden årligen besökare från hela världen.

Det första du bör göra när du kommer till Vilnius är att utforska den bohemiska stadsdelen Užupis, där var sjunde invånare är konstnär. Området fullkomligt kryllar av konstnärer, kaféer och gallerier. Užupis är också en självutnämnd oberoende republik med sin egen president, flagga och konstitution där punkt 12 lyder: "En hund har rätt att vara hund."

I Litauen älskar man basket och när en match spelas står resten av landet still. Det litauiska landslaget är ett av världens bästa med många spelare i den amerikanska basketligan NBA. En stor del av framgången är att det i Vilnius finns en renodlad basketakademi grundad av basketlegenden och nationalklenoden Šarūnas Marčiulionis. Han var stjärnan i det sovjetiska lag som vann OS-guld 1988 och sedan spelade han i NBA i 10 år.

Vilnius är en arkitekturstad och det finns över 40 kyrkor i staden. Som flera andra medeltidsstäder utvecklades Vilnius kring sitt stadshus och stadens huvudsakliga promenadstråk Pilies går bland annat förbi just stadshuset och guvernörspalatset. Längs med Pilies kan du hitta nästan vad som helst, men gatan är särskilt känd för sina bärnstenssmycken och linnetextilier.

Stadens stora attraktion är att bara strosa runt och äta och dricka gott till väldigt bra priser. Vill man slå sig ner någonstans för en rejäl bit mat och samtidigt ha en bra överblick över stadens främsta promenadstråk finns Fortö Dvaras. Pröva en "zeppelinare" – en slags potatiskaka med köttfyllning, gräddfil och baconsås för ungefär 40 kronor.

För en mer traditionell matupplevelse bör man ta sig till Gamla Stan. I en byggnad som uppfördes redan på slutet av 1400-talet ligger restaurangen Lokys, där man bland annat serverar en rustik bäverstuvning, vildsvin med lingon och vaktelägg med päron.

Flyg till Vilnius med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.