Zadar – Kroatien

Precis intill Adriatiska havet ligger Zadar, en av Kroatiens äldsta städer, som enligt filmregissören Alfred Hitchcock är hem till världens vackraste solnedgång. Den lugna staden omringas av vita stränder, vingårdar och strax utanför väntar en fantastisk skärgård med fler än 300 öar. På ön Dugi Otok finns stranden Saharun som ofta finns med på topplistor över världens vackraste stränder.

Den världsberömda solnedgången upplevs bäst från bryggan vid konstnärens Nikola Bašićs konstinstallation Havsorgeln, ett musikinstrument där luft från havsvågorna pressas in i rör som är inbyggda under bryggan. Instrumentet ger då ifrån sig harmoniska toner i takt med vågornas brus. I anslutning till Havsorgeln finns ytterligare ett konstverk av samma konstnär, Hälsning till Solen, byggt av solpaneler som under dagen absorberar solens strålar för att vid mörkrets inbrott återges som ljus och påminner om ett stort discogolv.

När solen går ner samlas mängder av människor vid bryggan för att stillsamt njuta av den lugnande musiken och se himlen skifta färg. Den romantiska atmosfären är svår att överträffa.

Zadar har en rik kafékultur och särskilt lilla Café Toni i närheten av Sankt Mikaelskyrkan serverar utmärkt kaffe och erbjuder samtidigt en perfekt plats för den som vill slå sig ner och titta på förbipasserande ett tag.

För den som är ute efter något annat än kaffe får man inte missa den välkända likören Maraschino som kommer från Zadar. Likören görs på frukter och löv från Maraskakörsbär och började framställas redan på 1500-talet.

Vill man kombinera både kaffe och likör finns The Garden Zadar som ligger i mitten av en park i Gamla stan, med härlig utsikt över hamnen. Dagtid är The Garden ett mysigt kafé som under kvällen görs om till bar och klubb. Stället drivs av James Brown, trummis i det legendariska reggaebandet UB40.

Söker du mer fartfyllda äventyr får du inte missa Zrcé, känt som "Kroatiens Ibiza", strax norrväst om Zadar.

Till de större öarna i skärgården går det färjor från Zadar dagligen varav Ugljan, Pasman och Dugi Otok är de mest välbesökta. Eftersom de allra flesta öarna är obebodda är det vanligt att många besökare gör dagsturer eller övernattar ombord på segelbåtar.

Flyg till Zadar med Ryanair från Göteborg Landvetter Airport.