På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Berlin

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Välkommen till Berlin - Tysklands huvudstad, som med en oerhörd och otrolig historia samt med de dynamiska förändringarna sedan murens fall, har en särskild utstrålning och fascinerande dragningskraft. Få andra europeiska storstäder har förändrats så mycket under de senaste åren. Naturligtvis vittnar de berömda sevärdheterna och landmärken som Brandenburger Tor, Reichstag och East Side Gallery fortfarande om stadens historia – men idag presenterar sig Berlin som en ung, dynamisk metropol i hjärtat av Europa med siktet inställt på nya trender inom arkitektur, konst och mode. Upptäck dess mångfald – njut av Berlin!
Avgångar till Berlin från Landvetter

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Huruvida du tar dig runt Berlin med buss, båt, cykel eller till fots spelar egentligen ingen roll, du kommer kunna nå mängder av berömda byggnader och minnesmärken i staden. Här kommer några sevärdheter du absolut inte får missa!
Fernsehturm (Alexanderplatz och TV-tornet)
En gång var Alexanderplatz stadskärnan i forna Östberlin. Idag är det den största inomhusgallerian i Tyskland och med det en av de mest besökta. Utsikten från TV-tornet, med sin höjd på 368 meter, är helt fantastisk. Här får du en perfekt 360° panoramavy från den långsamt snurrande restaurangen som ger dig hela spektrat två gånger i timmen.
Brandenburger Tor
Brandenburger Tor är Berlins mest kända landmärke och blev symbolen för återförenandet av Berlin efter att det att muren föll. Från ett arkitektoniskt perspektiv räknas denna sandstensbyggnad, gjord av Carl Gotthard Langhans, som ett av de största monumenten i klassisk tysk stil. Idag väljer man ofta att ha den som bakgrund under olika events - festivaler, sportevenemang eller nyårsfester.
Monument över Europas Mördade Judar
Inte långt ifrån Brandenburger Tor ligger minnesmonumentet över Europas mördade judar, Holocaust-Mahnmal som det kallas. Det består av över 2 700 betongpelare i skiftande höjd, där det är meningen att man ska vandra mellan dem för en känsla av utsatthet och instängdhet . Detta är en plats för hågkomst och en varnande påminnelse. Ett underjordisk informationscenter ligger i anslutning där alla kända offer finns namngivna med detaljer om platserna där hemskheterna begicks. Gratis inträde.
East Side Gallery
En östtysk Trabant-bil som verkar bryta igenom betongen. Honecker och Breschnew mitt i en kyss av broderlig och socialistisk kärlek. Genom East Side Gallery har ett segment av Berlinmuren förvandlats till det längsta utomhusgalleriet i världen. Kunstmeile, eller konstmilen på svenska, ligger längs stranden av floden Spree i Friedrichshain. Den är 1 316 meter lång är också det längsta segmentet av Berlinmuren som fortfarande står kvar. Direkt efter Berlinmurens fall, målades East Side Gallery av 118 konstnärer från 21 olika länder. Med hjälp av olika konstnärliga medel kommenterade konstnärerna de politiska händelserna som ägde rum under 1989 och 1990 i mer än 100 konstverk som finns på den östra sidan av muren.
Gendarmenmarkt
Omgärdat av Deutscher Dom på ena sidan, Französischer Dom på den andra samt Konzerthaus och Schiller Memorial i mitten, räknas detta som ett av Europas vackraste torg. På somrarna hålls här utomhuskonserter med klassisk musik och om vintrarna hålls en av de vackraste och mest romantiska julmarknaderna här, med mängder av det typiska tyska glühwein (glögg).
Gedächtniskirche (Minneskyrka)
Ruinerna av kyrkan är ytterligare ett av Berlins mest kända landmärken. Detta är menat både som en påminnelse om krigets fasor och även som minnesmärke med ett tecken för hopp om fred. Miljoner besökare från hela världen kommer årligen hit och beskådar den spruckna fasaden samt den nybyggda designerkyrkan bredvid.
Monumentet över Berlinmuren
Monumentet över Berlinmuren är en påminnelse om Tysklands delning och det ger dig en känsla av förtrycket som fanns i staden under den tiden då den var delad. Precis på den tidigare gränsremsan på Bernauer Strasse finns en bit av Berlinmuren med gränsremsa och vakttorn. 2009 öppnade besökscentrat och det är nu den första utgångspunkten för besökare. Här finns information och hjälp med orientering på de stora ytorna. Utställningen i dokumentationscentrat visar 1961 års historia av murens konstruktion och omständigheterna i den delade staden. Från tornet har man en imponerande utsikt över de bevarade delarna av gränsanläggningen samt minnesmärket för uppdelningen av staden och de offer som föll för den kommunistisk tyrannin.
Judiska Museet Berlin
Den sicksack-formade zinkbyggnaden, designad av arkitekten Daniel Libeskind, är en av Berlins mest kända landsmärken. Över 7 miljoner har besökt museets permanenta utställning där man kan vandra genom 13 epoker i olika segment som beskriver de tyska judarnas historia.
Bra att veta
Flygplatser
Berlin har två flygplatser, båda med utmärkta förbindelser till den lokala kollektivtrafikens nätverk. Flygplats Schönefeld (SXF) ligger sydost om Berlin, ca 18 km från centrala Berlin. Den är ansluten till S45 och S9 S-Bahns linjer samt till de regionala tågen som avgår i halvtimmes intervaller från Hauptbahnhof, Zoologischer Garten, Friedrichstraße, Alexanderplatz och Ostbahnhofstationerna. Schönefeld Airport-Express avgår från Spandau via Zoologischer Garten, Hauptbahnhof och Ostbahnhof till Schönefeld. Resan från Hauptbahnhof tar ca en halvtimme. Tegels flygplats (TXL) ligger nordväst om staden, ca 8 km från centrala Berlin. Den har en nära anknytning till stadtautobahn (urbana motorvägen) som väl som lokal kollektivtrafik med busslinjer 109 och X 9 till Zoologischer Garten, busslinje 128 till de norra distrikten i Berlin och TXL busslinje till regerings kvarteren. Schönefeld: 12521 Berlin-Schönefeld + 49 180-500 01 86 / (0,14 € min.) Järnvägsstation / IC anslutning ca 300 m (yds) / 5 Min. S-Bahn station: Berlin-Schönefeld Tegel: 13405 Berlin-Reinickendorf + 49 180-500 01 86 (0.14 €/ Min.) N X 9, 109, 128, Jet Express TXL. För mer info, även om den nya Berlin Brandenburg flygplatsen:
Kollektivtrafik
Med den lokala kollektivtrafiken kan du åka överallt i Berlin – bekvämt, säkert och billigt. Det utökade transportnätet bestående av pendeltåg, tunnelbana, bussar och spårvagnar ger dig obegränsad rörlighet, även på natten. På fredagar och lördagar samt nätter före helgdagar går nästan alla pendeltåg och tunnelbanor hela natten med bara 15 minuters intervaller.
Turistinformation
Innan du åker: Hotell.Biljetter.Info. Information finns tillgänglig på www.visitBerlin.com eller ring +49 30 25 00 25. Berlin Turistinformation: Hauptbahnhof (Centralstationen) Bottenvåningen, ingång Europlatz dagligen 8.00-22.00 Neues Kranzler Eck nära Zoo / Ku'damm Kurfürstendamm 22, Passage Mån-lör 09.30-20.00 * Sön 10.00-18.00 * Brandenburger Tor Pariser Platz, södra porten dagligen 09.30-18.00 * Flughafen Tegel (Flygplatsen Tegel) Terminal A, Gate 1 dagligen 8.00-21.00 Fernsehturm (TV-tornet) öppet 22/5-31/10 2013 Panoramastraße 1a dagligen 10.00-18.00 * Utökade öppettider april till oktober.
Post
Du kan köpa frimärken på postkontoren och i tobaksaffärerna. Postens öppettider varierar, beroende på kontor, men håller normalt öppet mellan 08.00 och 18.00 under veckodagar och mellan 09.00 och 13.00 på lördagar. Postkontoret i Georgenstraße, Berlin-Mitte är öppet alla dagar i veckan.
Newspapers
De viktigaste dagstidningarna är: The Berliner Zeitung Tagesspiegel Berliner Morgenpost Die Welt TIP och Zitty är tidningar som utkommer med tvåveckorsintervaller. De uppdaterar dig om alla kulturella event och har full kontroll över vad som händer i stadens uteliv.
Tandläkare
Akut tandläkarservice: +49 30 89 004 333 eller www.kzv-berlin.de
Telefon
Landskod: +49, riktnummer: 030
Elektricitet
230 V / 50 Hz
Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com

Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.