På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Istanbul

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Det är lätt att förlora sig i Istanbuls grandiosa historia, men dagens Istanbul är en sjudande metropol värd en egen resa. Shoppingen är i världsklass och runt Taksimtorget pulserar nöjeslivet. Även om Istanbul inte längre är huvudstad, så förblir den ändå staden landets affärs- och kulturcentrum.
Avgångar till Istanbul från Landvetter

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Istanbul är en pulserande stad där man kan lätt förlora sig i Istanbuls grandiosa historia. Ta en promenad runt staden och beundra de fantastiska moskéerna, museerna och den stora Basaren eller varför inte besöka ett turkiskt bad och bli riktigt ren!
Turkiska Bad
Det sägs att den som aldrig provat ett turkiskt bad heller aldrig varit riktigt ren. Besökaren går genom flera heta avdelningar och hamnar till sist på massagebänken, där man får sig en rejäl omgång. Herrar och damer badar separat men undantag görs vissa tider för turister. Här är en rekommenderad inrättning: Çemberlitas Hamam. Ligger nära Basaren och är det äldsta hamamet i staden som mästerarkitekten Sinan sägs ha byggt.
Topkapipalatset
Sultanernas palats med sina många gårdar, kiosker och portar påminner mer om ett förstenat tältläger än ett palats, det finns flera specialmuseer inom området. Skattkammaren, där den berömda dolken och Skedmakardiamanten utgör samlingens verkliga rariteter, och haremet, kvinnoavdelningen där sultanens fruar och barn bodde, är inte inkluderade i biljetten till palatset.
Aya Sofya
Aya Sofya är en märklig blandning av kristendom och islam, en kyrka med minareter och en moské med Mariabilder. Byggnaden är ett av världsarkitekturens under som överträffades först efter tusen år – av S:t Peterskyrkan på 1500-talet.
Sultanahmet eller den Blå Moskén
Byggdes i början av 1600-talet och är den enda moskén i Istanbul med sex minareter. De 20 000 blå Iznikkaklen har gett byggnaden dess namn.
Süleymaniye
Süleymaniye är den största moskén från 1557 och innehåller även mausoleet för sultan Süleyman och hans hustru Roxelane. Mästerarkitekten Sinan byggde många av Istanbuls moskéer under 1500-talet och ligger begravd intill moskén.
Choraklostret / Kariye Camii
Klostret grundades på 400-talet och har sagolikt vackra fresker och mosaiker från 1000-1300 talet som skildrar Jungfru Maria och Jesu liv.
Stora Basaren
Stora basaren lockar många människor – alldeles för många om man kommer under rusningstid. Ett bra tips är att anlända tidigt på morgonen, och ta en kopp te i något av fiken, medan basaren vaknar till liv. Här finns tusentals bodar som säljer i princip allt mattor, guld, tyg, kryddor. Basaren är en egen värld och det är lätt, men roligt, att villa bort sig i de myllrande gränderna.
Båtutflykter
Från Eminönü går båtar längs Bosporens stranden och de tuffar stillsamt under broarna som förbinder Europa och Asien. En timme bort ligger Anadolukavagi, en liten asiatisk fiskeby med många trevliga restauranger. Till den största av Prinsöarna kan man åka med Seabuss, som avgår från Kabatas, nedanför Dolmabahçepalatset. Vill man besöka flera av öarna måste man ta den vanliga båten från Eminönü.
Bra att veta
Atatürk Hava Limani - Flygplats
Den internationella flygplatsen Atatürk Hava Limani ligger vid Marmarasjön, ca 25 km från centrum. Buss till Taksimtorget går varje halvtimme, restid minst 45 min. Enklast och billigast är att ta Metron till Aksaray som tar ca 35 min. +90 212 663 64 00 www.ataturkairport.com Istanbuls andra flygplats, Sabiha Gökçen, ligger på den asiatiska sidan, ca 50 km från centrum. Trafikeras mest av inrikesflyg och vissa mindre bolag. Det finns ingen direkt transport mellan flygplatserna utan man får byta vid Taksim. +90 216 585 50 00 www.sgairport.com
Kollektivtrafik
Det finns både ett kommunalt, IETT, och ett privat, Halk Otobus, bussnät. Tunnelbanan Tünel, går från Karaköy till Istiklâl Cad. i Beyoglu och tar ett par minuter. Sedan går en museispårvagn upp mot Taksimtorget. En annan spårvagn, Tramway, går från Kabatas via Galatabron, Kryddbasaren och Sultanhamet, till de sydvästra förorterna. Metron går från Taksim norrut till Levent och från Aksaray till Otogar i Esenler, där bussar avgår till andra delar av Turkiet och Europa, samt till flygplatsen. Dolmus är minibussar eller stora taxibilar som avgår när de är fulla och stannar i princip där du vill och är det billigaste transportmedlet. Färjor mellan Europa och Asien går från Eminönü, Karaköy och Besiktas till Üsküdar, Kadiköy och Harem. Akbil är ett slags betalkort som kan laddas med olika summor och som används på buss, båt och spårvagn. Kan köpas vid de större knutpunkterna.
Taxi
Taxibilarna är gula i innerstan och lila i förorterna och det finns väldigt många bolag. Olika hotell samarbetar med olika bolag och kan förbeställa transport till flygplatsen. Enklast är att ta en taxi på gatan eller vid en taxistation, och be om ett visitkort. Är du nöjd med bolaget så fortsätt använda det.
Post
Huvudpostkontoret ligger på Yeni Posthane Cad., nära järnvägsstationen Sirkeçi. Andra PTT-kontor finns på Taksimtorget och Istiklâl Cad. Öppna 09.00-17.00 Stängt söndagar.
Apotek
Apotek på turkiska heter Eczane. I fönstren på apoteken finns adress och telefon till det apotek som för tillfället har jour.
Elektricitet
220 volt
Telefon
Landsnummer: +90 Riktnummer: 212 och 216
Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com

Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.