På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Krakow

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Denna medeltidsstad ser ut som om den vore tagen ur en sagobok, med sitt livliga torg, spiralformade Gotiska torn, slott och legender om drakar. Utforska de smala bakgatorna, gömda innergårdarna och nätverket av underjordiska tunnlar och valv. Kärleken till musik, poesi och teater har gjort staden till Polens kulturhuvudstad. Efter flera år av ockupation och kamp har Krakow trätt fram som en stolt stad med en stark identitetskänsla och har ändå behållit sin konstnärliga och nöjesälskande själ.
Avgångar till Krakow från Landvetter

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Det finns mycket att se i Krakow, såsom hundra år gamla imponerande byggnader, vackra vyer och konstverk i världsklass. Krakow stoltserar med de finaste samlingarna i Polen, och museum runt om i världen är avundsjuka på alla dess skatter.
St. Adalberts Kyrka
St. Adalberts kyrka ligger bredvid Stora torget i Gamla Stan och är en av de äldsta stenkyrkorna i Polen. Dess nästan 1 000 år gamla historia går tillbaka till början av den polskromanska stilen under tidig medeltid.
Rådhustornet
Detta är den sista kvarlevan av det före detta Rådhuset från 1300-talet. Det har av en slump blivit stadens egna lutande torn eftersom det har en lätt lutning på 55 cm från mitten, som ska ha orsakats av vinden.
Gamla Synagogan
I denna synagoga från 1400-talet finns den permanenta utställningen ”Tradition and Culture of Jews in Krakow”. Området runt synagogan fick stort fokus i Steven Spielbergs Schindler’s List.
Czartoryski-museet
Här finns en stor samling av konstverk från antikens Grekland och Egypten men det du inte får missa är Leonardo da Vincis ”Damen med hermelinen” och Rembrandts ”Landskap med den barmhärtige samariten”.
Florianporten
Detta är en av de få delar som finns kvar av det forntida försvarssystemet, som en gång omslöt Gamla stan. Främst bevakades norr härifrån. Fler torn byggdes under åren men Florianporten är det enda kvarstående av de åtta orginaltornen. Under 1660 talet fick Florianporten ett barockt tak som tillförde ytterligare en meter till dess höjd. Idag mäter det ca 33.5 meter.
Stora Torget (Rynek Glowny)
I hjärtat av staden ligger det som en gång var det största torget i medeltidens Europa. Torget har varit kärnan i staden ända sedan Gamla Stans historiska distrikt kom till på 1200-talet. Stora Torget är än i dag i stor utsträckning stadens själ.
Wawelkullen, Kungliga Slottet och Katedralen
En rundtur på det gotiska slottet och katedralen på Wawelkullen är ett måste för alla som besöker staden. Här kan du se benrester från Wawelkullens mytologiska drake, Smok Wawelski. I själva slottet, varifrån polska kungar regerade, finns det tillräckligt att se för att hålla ditt intresse uppe under resten av vistelsen på Wawel.
Mariakyrkan
De spiralformade tvillingtornen på denna forntida kyrka har bevittnat många av de tumultartade händelser som har skakat Krakow genom århundradena. Den övre delen av kyrktornet är en perfekt plats för att ta bilder av staden, men i dag är det stängt för besökare tills vidare, på grund av renoveringsarbeten.
Bra att veta
Kraków Flygplats
Kraków Flygplats är den största flygplatsen i Krakow-området. Den ligger cirka 15 kilometer från stadens centrum. Flera budgetflygbolag har resor hit. Vinterresenärer bör vara medvetna om att det är vanligt med förseningar på grund av dimma och is. En gratis transferbuss tar dig från ena terminalen till den andra. Du kan också ta buss 208 och 292 in till stan. Taxibilar och hyrbilsföretag finns på flygplatsen.
Kollektivtrafik
Om man inte vill promenera är spårvagn eller buss nog det lättaste sättet att ta sig runt i stan. Biljett finns att köpa i små kiosker, sedan hoppar du på bussen och stämplar din biljett i en av de orange apparaterna och så är det klart. Alla resor kostar lika mycket, det spelar ingen roll hur långt du ska. Krakows kollektivtrafik:
Taxi
Ett tips för att spara pengar när du ska ta taxi är att ringa och beställa en. Det är cirka 30% billigare jämfört med att ta en från en taxihållplats. Det går inte att vinka in en taxi som kör, de kommer definitivt att ignorera dig. Taxi Krakow:
Post
Det finns flera postkontor runtom i staden. Postkontor UP Kraków 1:
Apotek
Du kan lätt hitta ett apotek i Krakow. Cito-Pharma:
Telefon
Landskod: +48 Riktnummer: 12
Electricitet
220 V, 50 Hz
Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com

Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.