Gå till innehåll

Flygplatschefen
Viktigt att veta inför din sommarresa

Sommaren är äntligen här och på Landvetter är förberedelserna i full gång för att ta emot förväntansfulla semesterfirare som checkar ut från jobbet och dammar av passet för att påbörja resan mot värmen, fjärran, familjen, vännerna, avkopplingen eller vad som nu kan tänkas locka. Men det finns några saker du som resenär bör veta för att starten på resan ska bli så smidig som möjlig. Flygplatschef Anna Strömwall berättar.

 

Hon möter upp vid informationsdisken en solig eftermiddag: Landvetters flygplatschef Anna Strömwall. När resten av Sverige checkar ut under sommarmånaderna upplever Anna och hennes kollegor sin mest hektiska tid på året. De är väl rustade och förberedda för att ta emot alla resenärer, men det finns ändå flera saker du själv som resenär kan göra för att starten på din resa ska bli så smidig som möjligt.

Anna vilket är ditt viktigaste medskick till alla som reser från Landvetter i sommar?

− Att följa våra rekommendationer om när du bör vara på flygplatsen. Genom att komma hit den tiden vi rekommenderar vet du att du att din incheckning är öppen och att du har tid för säkerhetskontroll och övriga moment. Dessutom bidrar du till att flödena löper så smidigt som möjligt både för dig själv och dina medresenärer. När din incheckning och bagageinlämning öppnar kan du se här.

Det låter ju bra! Men sedan då, när jag väl är här. Vad är det första jag ska göra?

− Det första du som resenär ska göra när du kommer till flygplatsen är att gå till en incheckningsautomat. De finns på ytor här i incheckningshallen. Här ska du hämta ut din bagagetagg om du ska checka in bagage men också checka in om du inte redan har gjort det hemma samt skriva ut ditt boardingkort om du inte har det digitalt.

Ah okej, så jag ska alltså gå till en incheckningsautomat oavsett om jag redan har checkat in hemma?

− Ja precis. Om du har en resväska du vill checka in det vill säga, vilket de flesta har. Då behöver du skriva ut din bagagetagg och fästa den på väskan innan du lämnar den i anvisad Bag drop. Om du däremot reser med bara handbagage, redan har checkat in och har ditt boardingkort digitalt, då kan du gå direkt till säkerhetskontrollen.

Anna skrattar lite när hon får följdfrågan hur bagagetaggen ska fästas på väskan.

− Det är faktiskt en av de allra vanligaste frågorna våra resenärer ställer. Jag ska visa dig.

Anna Strömwall

Så fäster du din bagagetagg

Fäst som en ring runt handtaget

  1. Fäst som en ring runt handtaget

Se till att streckkoden är utåt

2. Se till att streckkoden är utåt

Glöm inte att spara bagagekvittot

3. Glöm inte att spara bagagekvittot

Arlanda resa

− När du har fäst taggen runt väskan lämnar du den i Bag drop. För mer ingående instruktioner finns också en film att se. Klicka här.

Sedan är det dags att gå till säkerhetskontrollen. 

Säkerhetskontrollen ja. Hur förbereder jag mig bäst för den?

− Börja med att se till att ditt handbagage är rätt packat. Är du osäker på vad du får ha med dig i handbagaget och vad du måste checka in kan du besöka Transportstyrelsens webb. Lägg dina vätskor i en återförslutningsbar påse som rymmer max 100 milliliter som du kan hämta i anslutning till säkerhetskontrollen. Ta av dig ytterkläder, kavajer, huvudbonader och töm fickorna på lösa föremål. All elektronik, inklusive mobiltelefon, måste packas upp ur handbagaget och läggas separerat och synligt i en egen låda. Att komma ordentligt förberedd till säkerhetskontrollen bidrar till en smidigare process för alla.

Härligt, nu är jag alltså good to go. Vad gör jag nu då, Anna?

− Nu ser du till att hitta något trevligt café eller restaurang att äta på tycker jag. Ett bra tips är att ladda ner Swedavias app. Här kan du, förutom att följa och få uppdateringar om ditt flyg, spana in vårt helt nya kommersiella utbud som vi invigde i början av året med massor av trevliga nyheter inom mat, dryck och shopping.

Annas tips för en smidigare start på resan

  • Följ vår rekommendation om när du bör vara på flygplatsen
  • Checka in (om du inte redan gjort det digitalt) och hämta ut dina bagagetaggar i en automat
  • Lämna ditt bagage i Bag drop
  • Förbered dig för säkerhetskontrollen
  • Håll koll på ditt flyg via Swedavias app eller chatbot

Vill du läsa ännu mer om hur du underlättar din vistelse på Landvetter kan du klicka här. Trevlig resa!