Vi bygger framtidens flygplats

Göteborg Landvetter Airport gör sig redo för framtidens resande och byggnationen är redan i gång – nya gater, en större ankomsthall, bättre bagagehantering, ny trafiklösning, hotell, logistikområde samt handels- och arbetsplatser. Resultatet blir ökad kapacitet, smidigare resande, bättre kommunikationer och attraktiva mötesplatser.

Vad ingår i utvecklingsprogram Landvetter?

Framtidens flygplatser Landvetter


1. Större terminal och fler gater

Vi bygger ut den södra delen av terminalen med tre nya brygganslutna gater och fyra nya bussgater för att kunna ta emot fler resenärer och större flygplanstyper. De nya bryggorna innebär en separering direkt i terminalen när det gäller ankommande resenärer från länder utanför EU. I nuläget bussas resenärer till terminalen.

Med större ytor och en spännande utsikt över landningsbanan blir den nya terminalen en trevlig avrese- och ankomstplats på Göteborg Landvetter Airport och innebär ännu fler destinationer att välja mellan i framtiden.

Utbyggnaden av terminalen påbörjades i augusti 2017 och beräknas vara klar under 2020.


2. Större ankomsthall etapp 1

2017 invigde vi ankomsthallen med två nya bagageband och 1 800 kvadratmeter större yta. Det är första etappen i vad som kommer att bli en dubbelt så stor ankomsthall.


3. Fler sorteringsfickor för avgående bagage

Under våren 2019 blev ytterligare 18 sorteringsfickor på en yta om cirka 1 600 kvadratmeter klara. Genom detta ökar vi kapaciteten och minskar risken för stopp i bagageanläggningen och vid incheckning.

Fler sorteringsfickor innebär att vi kan hantera större mängder bagage på ett smidigare och snabbare sätt. Vi behåller en god servicenivå trots ökat resenärsantal och skapar en bättre arbetsmiljö för personalen som hanterar bagaget.


4. Ny större bagagekällare

Vi bygger en ny bagagekällare för att få plats med större röntgenmaskiner som kontrollerar bagaget efter att resenärerna har checkat in. Bytet görs för att möta framtida säkerhetskrav från EU och innebär att vi kan kontrollera bagaget på ett smidigt och effektivt sätt.

Bagagekällaren tas i bruk 2022.


5. Nytt hotell

I direkt anslutning till terminalen växer ett nytt hotell fram som kommer drivas av Scandic Hotels. Med 222 rum, en välkomnande lobby, restaurang, konferensmöjligheter samt en gym- och relaxavdelning blir det en ny viktig mötesplats för på Göteborg Landvetter Airport.

Hotellet kommer att omfatta 10 000 kvadratmeter fördelade på sju våningsplan. Byggnaden ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM-SE.

Scandic Hotel på Göteborg Landvetter Airport beräknas öppna i början av 2021.

Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter


6. Större ankomsthall etapp 2

Vi planerar för ytterligare en utökning av ankomsthallen, etapp 2. Två tillkommande bagageband och ännu mer väntyta för våra resenärer.


7. Ny gemensam säkerhetskontroll

Vi planerar för att möjliggöra en gemensam säkerhetskontroll för både inrikes- och utrikesresenärer och för att möta tillströmningen av passagerare.


8. Järnvägsanslutning

Vi planerar för järnvägsanslutning, planerad byggstart 2025-2027. Planering och samverkan med Trafikverket.

Läs mer om planerna hos Trafikverket.

 


Se filmen om framtidens Landvetter

Sverige växer och Göteborg Landvetter Airport är med på resan. Antalet resenärer ökar varje år och om 15 till 20 år beräknas cirka 14 000 personer att arbeta på flygplatsen. Därför måste flygplatsen växa i takt med detta. Se filmen om Göteborg Landvetter Airports utvecklingsplaner.