På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Vi bygger framtidens flygplats

Göteborg Landvetter Airport gör sig redo för framtidens resande och byggnationen är redan i gång – nya gater, en större ankomsthall, bättre bagagehantering, ny trafiklösning, hotell, logistikområde samt handels- och arbetsplatser. Resultatet blir ökad kapacitet, smidigare resande, bättre kommunikationer och attraktiva mötesplatser.

Vad ingår i utvecklingsprogram Landvetter?

Framtidens flygplatser Landvetter


1. Större terminal och fler gater

Vi bygger ut den södra delen av terminalen med tre nya brygganslutna gater och fyra nya bussgater för att kunna ta emot fler resenärer och större flygplanstyper. De nya bryggorna innebär en separering direkt i terminalen när det gäller ankommande resenärer från länder utanför EU. I nuläget bussas resenärer till terminalen.

Med större ytor och en spännande utsikt över landningsbanan blir den nya terminalen en trevlig avrese- och ankomstplats på Göteborg Landvetter Airport och innebär ännu fler destinationer att välja mellan i framtiden.

Utbyggnaden av terminalen påbörjades i augusti 2017 och beräknas vara klar under 2020.


2. Större ankomsthall etapp 1

2017 invigde vi ankomsthallen med två nya bagageband och 1 800 kvadratmeter större yta. Det är första etappen i vad som kommer att bli en dubbelt så stor ankomsthall.


3. Fler sorteringsfickor för avgående bagage

Nu bygger vi ytterligare 18 sorteringsfickor på en yta om cirka 1 600 kvadratmeter. Det här görs för att öka kapaciteten och minska risken för stopp i bagageanläggningen och vid incheckning.

Fler sorteringsfickor innebär att vi kan hantera större mängder bagage på ett smidigare och snabbare sätt. Vi behåller en god servicenivå trots ökat resenärsantal och skapar en bättre arbetsmiljö för personalen som hanterar bagaget.


4. Ny större bagagekällare

Vi bygger en ny bagagekällare för att få plats med större röntgenmaskiner som kontrollerar bagaget efter att resenärerna har checkat in. Bytet görs för att möta framtida säkerhetskrav från EU och innebär att vi kan kontrollera bagaget på ett smidigt och effektivt sätt.

Bagagekällaren tas i bruk 2022.


5. Nytt hotell

I direkt anslutning till terminalen bygger vi ett 7-våningshotell som kommer drivas av Scandic. Med 222 rum, en välkomnande lobby, restaurang, konferensmöjligheter samt en gym- och relaxavdelning på översta våningsplanet blir det en mötesplats för både ankommande, besökare och verksamma.

Hotellet är en viktig pusselbit i flygplatsens expansion och byggandet av den nya flygplatsstaden Airport City Göteborg. Projektet drivs och produceras i linje med Swedavias miljöriktlinjer för byggnation.

Byggstart är 2018. Hotellet tar emot de första besökarna i början av 2021.


6. Större ankomsthall etapp 2

I etapp 2 utökar vi ankomsthallen med ytterligare två bagageband och ännu mer väntyta för våra resenärer. Andra etappen beräknas vara klar 2020, samtidigt som de tre nya brygganslutna gaterna är på plats.


7. Ny gemensam säkerhetskontroll

Vi bygger för att möjliggöra en gemensam säkerhetskontroll för både inrikes- och utrikesresenärer och för att möta den ökade tillströmningen av passagerare.


Se filmen om framtidens Landvetter

Sverige växer och Göteborg Landvetter Airport är med på resan. Antalet resenärer ökar varje år och om 15 till 20 år beräknas cirka 14 000 personer att arbeta på flygplatsen. Därför måste flygplatsen växa i takt med detta. Se filmen om Göteborg Landvetter Airports utvecklingsplaner.