På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Fossilfri värmeförsörjning på Landvetter

2014-05-22, kl. 14:28

Tre nya pelletspannor producerar hållbar värme till alla byggnader på hela flygplatsen. Den nyinvigda värmeförsörjningen är byggd för framtiden och kommer även att kunna förse det kommande Airport City med fossilfri värme.

De nya pannorna installerades i höstas, provkördes under vintern men invigdes häromdagen officiellt. Effekten är 3 MW per panna och den maximala produktionen är på 312 MWh per dag vilket motsvarar 20 villors värmeanvändning.

Sedan slutet av 90-talet har flygplatsen successivt avvecklat användningen av olja för uppvärmning. Pelletspannorna föregicks av eldning med flis och den sista droppen olja användes 2012.

– Jag är glad att vi tänkt så smart inför framtiden, säger Lennart Hedhult, ansvarig för el, vatten och värmeförsörjning på flygplatsen. Vi har ju byggt detta för att kunna leverera fossilfri värme till de 10 000 människor som ska jobba runt flygplatsen i framtiden.

Trots att flygplatsen expanderat har utsläppen av fossilt koldioxid från verksamheten minskat med mer än 70 procent på mindre än tio år. En starkt bidragande orsak är den renare uppvärmingen.

– Nu tar vi ytterligare ett stort steg mot vårt mål om nollutsläpp av fossilt koldioxid år 2020, sa flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren när hon tillsammans med Elisabeth Svedberg, chef för avdelningen infrastruktur, klippte bandet till det nya pannhuset.

Läs mer om flygplatsens miljöarbete