På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Himmelska toaletter invigda på Landvetter

2014-11-07, kl. 10:30

14 nya toaletter med himmelsk utsikt invigdes i dag på Göteborg Landvetter Airport. I flygplatsens arbete med att bygga ut service och bekvämligheter är tillgängligheten till fler toaletter ett led i att möta den ökande strömmen av resenärer.

– Toaletter är som alla vet ingen skitsak utan en livsnödvändighet. Det ska vara tillgängligt, rent och fräscht så klart, men vi vill gärna bjuda på något extra. Vi vill att det här ska vara toaletter man ser fram emot att besöka, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

De nya toaletterna är placerade i den norra änden av incheckningshallen och ligger i markplan. De ersätter toaletter som tidigare låg en trappa ned och därmed inte uppfyllde god tillgänglighet. Miljön i det nya toalettutrymmet förhöjs av ett ”takfönster” som ger utsikt mot en blå himmel och gröna träd. Installationen, som levereras av företaget Sky Factory, består av högupplösta foton och effektiv LED-belysning.

– Sky Factorys produkter är en symbios mellan konst och teknologi, med häpnadsväckande realism som resultat. Särskilt effektfullt är det i rum som saknar normalt dagsljus, och där känslan av verklig himmel skänker välbefinnande och lugn, säger Daniel Johansson på Sky Factory Skandinavien.

Deras fotografiska himmelbilder finns installerade på en rad sjukhus och konferensanläggningar världen runt och på flygplatser i Dubai och Paris. Landvetter är den första flygplatsen i Skandinavien att använda konceptet.

Flygplatsen genomgår sedan ett par år en stor omvandling för att moderniseras och anpassas till ökade passagerarströmmar. Ny utrikes säkerhetskontroll och ny avgångshall ska nu följas av ett omtag i den stora incheckningshallen som bland annat ska få en rad nya etableringar och nytt informationscenter.

– Vi tittar på alla delar av vår flygplats för att leva upp till de förväntningar som man kan ha på en internationell flygplats med höga ambitioner. De nya toaletterna är möjligen ett litet, men inte desto mindre ett viktigt steg i den utvecklingen, säger Charlotte Ljunggren.