På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Miljöpris till Landvetter

2013-03-14, kl. 16:33

Vingaprojektet som bedrevs vid Göteborg Landvetter Airport 2010-2011 har fått utmärkelsen Environmental Award. Priset delades ut i tisdags vid den årliga flygtrafikmässan ATC Global i Amsterdam.

Projektet som genomfördes gemensamt av LFV, flygplatsägaren Swedavia, flygbolaget Novair, flygplanstillverkaren Airbus, flygteknikföretaget Quovadis och Chalmers universitet syftade till att pröva lösningar som bidrog till att flygets samlade miljöpåverkan minskades, bland annat genom kurvade inflygningar och kortare inflygningsvägar.

Juryns motivering löd:
”The Environmental Award går till Vingaprojektet för dess arbete med att reducera buller och utsläpp i alla faser av flygningen genom ett nära samarbete med alla aktörer i flygbranschen.”

– Vi är så klart jättestolta över priset och att vi tillsammans visat att man med hjälp av mer exakt satellitbaserad navigering kan använda snävare inflygningsbanor vilket sparar bränsle och därmed koldioxid vid varje landning, säger flygplatsens miljöchef Maria Gelin.

– Swedavia är världsledande i arbetet för att minska flygplatsernas miljöpåverkan och Göteborg Landvetter arbetar proaktivt i internationella samarbeten för ett grönare flyg.

Vingaprojektet genomfördes i nära samarbete med SESAR som är ett EU-program för att öka kapaciteten i luftrummet med bibehållen säkerhet, minska flygets miljöpåverkan och reducera kostnaderna för flygtrafiktjänst.