På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Resenärer möter Tallens krona på Landvetter

2016-07-01, kl. 13:59

För fjärde året i rad har en konstnär fått uppdraget att smycka en åtta meter lång vägg i avgångshallen på Landvetter. I år är det Mona Petersson som i verket Tallens krona ställer frågor kring skogslandskap och kalhyggen.

Mona Petersson, som sedan slutet på 90-talet ofta har miljöfrågor som tema i sin konst, kallar konstverket på Landvetter för Tallens krona.

Tallen är en av grundarna till Sveriges välfärd och det historiskt viktigaste trädslaget inom skogsindustrin. Men vad händer i den så kallade antropocena tidsåldern vi nu befinner oss i, när människans påverkan på hela planeten blir allt mer uppenbar?
– Jag vill lyfta miljöfrågor utan att använda pekpinnar. Här är det estetiken som ska locka till att se, men hur man tolkar det kan inte jag bestämma, säger Mona.

Konstväggen på Landvetter är ett samarbete med Röda Sten Konsthall i Göteborg som pågått sedan 2013. De konstnärer som före Mona Petersson har berikat resenärens upplevelse på flygplatsen är Carolina Falkholt (2013), Mimmi & Merete (2014) samt EKTA (2015).

Parallellt ställer Mona Petersson även ut verket verk ”Vad är möjligt att äga” i Loungen på Röda Sten Konsthall.