På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Utställningen Crossing Borders till Landvetter Airport

Diplomaten Jan Eliasson kikar över kanten på en tidning, foto
2015-03-03, kl. 11:32

Den 9 mars öppnar Crossing Borders på Göteborg Landvetter Airport. Utställningen visar porträtt av kända svenskar som på olika sätt har uppmärksammats internationellt.

Göteborg representeras av Jan Eliasson och Håkan Hellström som båda kommer att ingå i Statens porträttsamling framöver.

I Crossing Borders visas 23 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare.

Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. Alla porträtt har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt. Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst på flygplatser i Sverige. Den har tidigare visats på Arlanda, Umeå och Malmö Airport.

Utställningen Crossing Borders visas i inrikeshallen på Göteborg Landvetter Airport från den 9 mars till 1 juni 2015. Till utställningen finns en app som fungerar som en audioguide och innehåller bilder, ljudspår och texter till porträtten.

Foto: Thron Ullberg, Jan Eliasson 2008. (Fotografiet är av utrymmesskäl beskuret.)