På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Vacker bro blir porten till Göteborg Landvetter Airport

2016-10-11, kl. 10:46

Utvecklingen av Landvetter Airport är i full gång och nu bygger vi bron som blir porten till Västsveriges internationella flygplats. Ett häpnadsväckande bygge med ett modernistiskt formspråk som välkomnar resenärerna i ett färgsprakande neonljus.

– Brons främsta funktion är naturligtvis transport men i och med sin placering på uppfartsvägen till flygplatsen blir bron en välkomnande portal till framtidens Göteborg Landvetter Airport och resten av världen. Bron ska välkomna, guida och skapa en positiv förväntan, så klart även för de som kommer till Västsverige från andra länder, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Bron kommer genom sin utformning och materialval att skapa en elipsformad portal, som särskilt i kvällsbelysning kommer att förstärka intrycket av att vara på väg. Materialvalen i bron domineras av släta betongytor och svart diabas. Hållbarhet över tid är ett genomgående tema i projektet vad gäller materialval, funktion och drift.

Den nya bron blir viktig för att skapa ett effektivt transportflöde till och från flygplatsen från de verksamheter som finns i området. Den blir också en viktig länk i det Airport City som nu växer fram mellan riksväg 40 och flygplatsen, på båda sidor om uppfartsvägen till terminalen.

– Det är extra kul att Svevia ska bygga det som blir porten till flygplatsen och en viktig del i utvecklingen för hela området. Vi känner oss inspirerade. Det skall bli roligt att förverkliga en viktig del i Swedavias planer för nya Göteborg Landvetter Airport, säger Anna-Karin Wärn, arbetschef i Svevia.

Förberedande arbeten för bron är påbörjade och under hösten 2017 ska den stå klar att tas i bruk.

Göteborg Landvetter Airport har haft en stark tillväxt av antalet passagerare på senare tid och hade under 2015 6,2 miljoner passagerare. Flygplatsen är i full gång med att utveckla och bygga ut för att möta regionens växande behov. Utbyggd terminal, nytt hotell, förbereda järnvägsanslutning och ett Airport City med arbetsplats för 10 000 människor är något av det som byggs just nu och planeras för i en nära framtid.

Under arbetet med bron kommer trafiken på Flygplatsvägen i perioder att ledas om och antalet körfält att vara något begränsat.