På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Luleå Airport – porten till Lappland

Luleå Airport ligger i Luleå kommun, cirka sju kilometer utanför stadens centrum. Flygplatsen är in- och utreseflygplats för tio av Norrbottens fjorton kommuner och har ungefär en miljon passagerare per år.

Luleå Airport är Sveriges sjätte största flygplats sett till på antalet passagerare. Här arbetar cirka 115 av Swedavias medarbetare och totalt sysselsätter flygplatsen 1 100 personer varav cirka 900 arbetar inom Försvarsmakten. Fem reguljära flygbolag och cirka 10 charterbolag trafikerar flygplatsen.

På Luleå Airport finns allt som behövs för att du ska få en riktigt bra start på resan eller vistelsen i länet. Här finns ett utbud av kommersiell service, restaurang, café, en taxfree-butik, goda parkeringsmöjligheter, tillgång till internet, möjligheter till vigsel, konferensrum och VIP-rum.

Nya Luleå Airport

Under 2009-2013 genomfördes en omfattande ombyggnation av flygplatsen, där Swedavia med stöd från EU:s strukturfonder tillsammans med regionala medfinansiärer investerat 105 miljoner för att skapa en modern flygplats anpassad för framtidens resande. Flygplatsen klarar nu en ökad trafikkapacitet, både inrikes och internationellt.

Nyheter på Luleå Airport

  • Förbättring av ytor för resenärer – fler sittytor, fler toaletter, nytt golv i hela terminalen, ommålad terminal, nya lampor och utsmyckning på väggarna i form av bilder från Luleås omgivning.
  • Man har också öppnat upp och skapat en ökad tillgänglighet till gate 2 samt gjort gate 5 större.
  • Säkerhetskontrollområdet har fått en ny passkontroll en trappa upp, säkerhetskontrollen har blivit större med smidigare och effektivare flöde som följd.
  • Ny bagagehall och bagageanläggning har byggts.
  • Områdena kring entré, taxi och biluthyrning har byggts om och förbättras med ny stor entré och större incheckningsområde.
  • Förbättringar på airside för att Luleå Airport fortsatt ska kunna ta emot stora flygplan för frakt- och persontrafik till norra Sverige. Bland annat har taxibanan breddats.

Medfinansiärer till ombyggnationen av Luleå Airport är Europeiska regionala utvecklingsfonden, Swedavia AB, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Luleå kommun, Norrbottens läns landsting, Bodens kommun, Piteå kommun och Älvsbyns kommun.

Enkla transporter

Du tar dig enkelt och smidigt till flygplatsen, vare sig du reser med egen bil, flygtaxi eller flygbuss. Flera biluthyrningsfirmor finns på flygplatsen, bland annat Avis, Europcar, Hertz och Mabi.

Luleå Airport är dörren till en lockande och spännande destination längst upp i Bottenviken och porten till svenska Lappland.