På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Konst från Norrbotten på flygplatsens nya påsar

  • Spela film
    Illustrationer av Ulrika Weinz, Sture Berglund och Eva Stina Sandling.
  • Spela film
    Illustrationer av Victoria Andersson och Lena Sundbom.

Nu får Luleå Airport sina shoppingpåsar konstnärligt gestaltade av lokala konstnärer genom projektet ”Konst på påse”. Fem konstnärer från Norrbotten har fått chansen att göra skisser till de nya påsarna och det är allmänheten som väljer de vinnande illustrationerna.

Den 3–28 september hänger de fem skissförslagen i avgångshallen på Luleå Airport och resenärer, besökare och flygplatsens medarbetare får alla rösta på sin favoritillustration. Under hösten kommer de nya shoppingpåsarna – en stor och en liten, med två olika motiv – att vara i bruk på flygplatsen.

Sedan 2011

Stockholm Arlanda Airport var först ut 2011 med påsar gestaltade av lokala konstnärer och året därpå var det Göteborg Landvetter Airports tur. Satsningen från Swedavia ligger i linje med att dela med sig av upplevelsen på flygplatsen i samband med resa och shopping.

– Vi är mycket glada över att genomföra projektet ”Konst på påse” på Luleå Airport som är en viktig och betydelsefull flygplats för regionens tillväxt. Påsarna är en stark varumärkesbärare där vi förutom flygplatsens namn med stolthet visar upp illustrationer från norrbottniska konstnärer. Vår förhoppning är att påsarna ska föra Norrbottens konst till andra delar av landet och även vidare ut i världen, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå Airport.

– Konst på flygplats och ”Konst på påse” är bra exempel samarbete mellan konstliv och näringsliv. Resurscentrum Konst Norrbotten och Swedavia har tillsammans bidragit till flera nya platser för konst i Norrbotten. Flygplatsens shoppingpåsar är en oväntad och spännande plats för bildkonst, där ett par norrbottniska konstnärskap kommer att få stor spridning såväl i länet som i världen. Juryn har, efter intresseanmälningar från konstnärskåren, utsett fem konstnärer att presentera skissförslag till påsarna, säger Lena Ylipää, länskonstkonsulent Norrbotten och juryns ordförande.

Kort om de utvalda konstnärerna

Sture Berglund, Piteå, har en gedigen bakgrund inom många konstdiscipliner. Han har gjort flera offentliga gestaltningsuppdrag, installationer och skulpturer både nationellt och internationellt.

Eva Stina Sandling, Jokkmokk, är utbildad på Konstfack och har sin bakgrund i det textila och tecknandet. Stygnen och linjen från blyertspennan har likheter, tycker hon. Aktuell med barnboken Kälda och älgen.

Ulrika Weinz, Piteå, arbetar med grafisk design och illustration och har kunder från norr till söder i Sverige. Ulrika designar också smycken.

Lena Sundbom, Luleå, är utbildad på Sunderby Konstskola. Hon arbetar huvudsakligen med blandteknik; screentryck, grafiska tryck eller teckning som sedan kombineras med andra tekniker som tusch, akryl och collage.

Victoria Andersson, Luleå, har gått på Högskolan för design och konsthantverk. Med ursprung i den samiska kulturen arbetar Victoria främst med textila verk, men har också gjort flera offentliga gestaltningsuppdrag med andra material.