På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Konst på Flygplats till Luleå Airport

2013-06-24, kl. 10:10

Nu rivstartar Konst på Flygplats på Luleå Airport. Först ut är graffitikonstnären Katarina Skarin med en platsspecifik sprejkonstapplicering i ankomsthallen.

Efter att Norrbotten i maj fick sin första konstutställning finansierad av näringslivet på Kiruna Airport fortsätter Swedavia att satsa på konsten även i Luleå. På initiativ av Resurscentrum för Konst genomförs en samordnad konstinsats med konstnärer från hela Norrbotten under hela 2013.

Grafittiutställning i ankomsthallen

Konstutställningen med Katarina Skarin är först ut på Luleå Airport. Utställningen finns på plats tom början av september i ankomsthallen vid bagagebanden och är tillgänglig för alla att se. Därefter följer flera utställningar under året samt en överraskning till julen 2013. Urvalet görs av ett samråd mellan Luleå Airport och en projektgrupp bestående av Peppe Bergström, projektledare Resurscentrum för Konst, Klas Hällerstrand, konstkonsulent i Norrbotten och Ricky Sandberg, projektledare Havremagasinet. Konsten som visas kommer också att vara till salu.

Det är viktigt för Luleå Airport att kunna erbjuda resenärerna en upplevelse när de vistas på flygplatsen. Samarbetet mellan Luleå Airport och Resurscentrum för Konst är något unikt i Sverige, ett samarbete mellan näringsliv och offentlig verksamhet.

Konst till glädje både för Norrbotten och dess besökare

– Att presentera konst på nya platser, där människor arbetar och befinner sig, är en av de viktigaste delarna för att nå ut med samtidskonsten till en ny och bredare publik, menar Peppe Bergström, projektledare på Resurscentrum för Konst. Önskan är att Konst på Flygplats ska möta nya ögon och nya betraktare. Att konstnärerna i Norrbotten får ytterligare en arena för att visa sin konst är minst lika viktigt, fortsätter han.

– Luleå Airport vill ge alla resenärer och besökare en inspirerande miljö att vistas i innan och efter flygresan. Konsten ger oss den möjligheten. Att visa konst från Norrbotten blir också ett sätt att visa vår norrbottniska själ för besökare till regionen, säger Anna Kowal Lindbäck, marknadschef på Luleå Airport.

Om Katarina Skarin

Katarina Skarin är 23 år och kommer från Luleå. Katarina inspireras av sina egna känslor i konstutövandet, vilket kan komma från möten med musik, film, människor och annan konst. Det kreativa skapandet har funnits med sen begynnelsen och just nu är det graffiti som är huvudsaken. Hon introducerades till graffitin redan på mellanstadiet av en praktikant på skolan som ritade ett födelsedagskort till henne. Förra året tog det fart när hon var med i teamet för graffitin i Uddebo.