På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Kvinnor som förebilder i Norrbotten

2016-03-08, kl. 12:36

Fotoutställningen ”Kvinnor som förebilder i Norrbotten” har premiär på Luleå Airport idag och finns att beskåda i två månader framåt. 

I utställningen, som handlar att lyfta fram allt från kvinnliga vardagshjältar till företagsledare, deltar 68 kvinnor från Norrbotten. Syftet med utställningen är att inspirera fler tjejer/kvinnor att förverkliga sin dröm här i norr. Fotograf och initiativtagare är Andreas Harnemo. 

Plats: Mat & Fika, ankomsthallen.

Utställningen pågår till och med den 9 maj.

Urval ur utställningen


Hilda Palo

Ägare och VD för Betulafog AB i Hedenäset

Hilda tog över företaget Betulafog AB 2011 genom ett generationsskifte. Hon blev utsedd till Årets Företagare i Övertorneå kommun 2014 av Företagarna. Före detta back-packer och friidrottare där hon vann två bronsmedaljer i Ungdoms-SM. Som femtonåring flyttade hon hemifrån till Umeå. Innan hon flyttade hem igen 2010 har hon hunnit med att bo i både Brasilien och Stockholm, och med en hel del resande i Asien. 

Foto: Andreas Harnemo


Maud Adams

Filmstjärna från Luleå

Maud växte upp i Luleå och lämnade vid 19 års ålder staden för att jobba som modell runt om i världen. Fortsatte jobba som skådespelare och fick sedan rollen som ”Bond girl” mot Roger Moore i filmerna Mannen med gyllene pistolen och Octopussy. Bor numera i Beverly Hills, men spenderar mycket tid i Luleå och agerar som ambassadör för Norrbotten.

Foto: Andreas Harnemo

Anna Barthold

Professionell basketspelare och lagkapten i Luleå Basket

Anna är professionell basketspelare sedan 2003. Hon har spelat i Spanien och Brasilien i många år. Mellan 1999-2003 kombinerades basket och studier på ett universitet i New York. Sedan 2004 har hon spelat med dam senior landslaget och har bland annat representerat Sverige på två EM, 2013 i Frankrike och 2015 i Ungern. Är den spelare i Sverige som har fjärde flest landskamper genom tiderna med sina 120 landskamper. Sedan 2011 har Anna spelat i Luleå och 2013 blev hon utsedd till lagkapten och har varit det sen dess. 

Foto: Andreas Harnemo


Amanda Mendiant

Konstnär i Piteå

Amanda säger själv att hon är född med en penna i handen, men började som yrkesmässig illustratör inom IT branschen år 2000. Sedan dess är hon egenföretagare, bildkonstnär och kreatör. I snart 20 år har hennes utmärkande porträtt av kvinnor väckt känslor och tagit plats i ordets alla bemärkelser.Hon jobbar med egna fristående projekt men även i samarbeten och jobbar likaväl i Norrbotten och övriga Sverige som internationellt. Amanda är född och uppvuxen i Frankrike och idag har hon basen i Piteå och Paris. 

Foto: Andreas Harnemo


Linda Olofsson

Legitimerad veterinär i Boden

Linda utbildade sig till veterinär i Uppsala direkt efter gymnasiet. Hon avslutade sin utbildning med ett examensarbete i Zambia där hon jobbade med småskaliga mjölkbönder. 2013 flyttade hon hem till Boden efter examen och började jobba på Djursjukhuset i Gammelstad. Samma år startade hon en skola för att lära asylsökanden svenska i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Hon tycker också om konditionsträning och styrketräning och håller för tillfället på att utföra En Svensk Klassiker. All annan tid spenderar Linda med hennes två hundar och sin sambo. 

Foto: Andreas Harnemo