På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Luleås returburkar får läkande egenskaper

2014-10-28, kl. 12:47

PET-flaskor och returburkar på Luleå Airport kommer att hjälpa Läkare Utan Gränser att rädda liv.

Luleå Airport är en av Swedavias flygplatser som inleder ett projekt med pantåtervinningsbehållare från Returpack, vilket innebär att flygplatsen har fått specialgjorda behållare som uppmanar resenärerna att skänka panten till människor i nöd.

Summan av all pant som läggs i behållarna skänker Luleå Airport och Returpack oavkortat till organisationen Läkare Utan Gränser.

Returburksprojektet ingår i Swedavias arbete för hållbart företagande. Insamlingen av returflaskor och -burkar uppfyller flera viktiga syften:

– Vi arbetar för en hållbar utveckling och det här minskar risken för att returförpackningar hamnar i sopförbränning. Det här är en del i vårt samarbete med Läkare Utan Gränser, som är en organisation som stämmer väl överens om vår syn på socialt ansvarstagande, säger Jonas Johansson, miljö- och kvalitetschef Luleå Airport.

Att ta tillvara på panten hjälper dels Returpack i arbetet med att öka återvinningen samtidigt som det blir ett bidrag till Läkare Utan Gränsers livsviktiga verksamhet i katastrofdrabbade områden.

– De här pengarna kommer användas till att förstärka våra medicinska humanitära insatser som räddar liv i olika katastrofer och konflikter runt om i världen, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Returbehållarna har placerats ut på flygplatsen, bland annat intill säkerhetskontrollen, där många resenärer idag lämnar ifrån sig PET-flaskor och burkar.

Naturvårdsverkets mål med den svenska återvinningen av metallburkar och PET-flaskor är 90 procent. I dagsläget återvinns drygt 89 procent av dessa förpackningar.

Fakta

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs som mest. Läkare Utan Gränser bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.

Returpack är ett privatägt företag som har som mål att öka återvinningen av metallburkar och PET-flaskor i Sverige. Uppdraget kommer från ägarna Sveriges Bryggerier, Livsmedelshandlarna och Svensk Dagligvaruhandel. Returpack tar emot mer än 1,65 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av PET och metallburk.