På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Nu lyfter Luleå Airport

2012-09-06, kl. 10:02

Ombyggnationen av flygplatsen är framme i etapp 2, den mest utmanande och omfattande etappen. Den nya entrén börjar ta form, taket i incheckningsområdet höjs 15 meter, säkerhetskontrollen flyttar en våning upp och kiosken flyttas.

Antalet passagerare som reser till och från Luleå Airport fortsätter att växa. För att erbjuda den ökade resenärsvolymen en bättre atmosfär ska flygplatsen genomgå denna omfattande ombyggnation.

Under perioden januari – augusti har antalet passagerare ökat med 4,3 procent. Det är en ökning från 684 173 till 713 481 passagerare. Under augusti månad flög 85 034 passagerare till och från Luleå Airport, vilket är en minskning med 0,2 procent jämfört med föregående års siffror, 85 190. Inrikestrafiken ökade med 1 procent (78 587 passagerare) och utrikestrafiken minskade 13 procent (6 447 passagerare).

Etapp 1 av ombyggnationen är i sin slutfas, större ytor har skapats i gate 5 samt nytt golv har lagts, passkontrollen är flyttad och nytt toalettparti är på plats. Nu är projektet inne i den mest utmanande delen, etapp 2. I mitten av september är dags att lyfta taket i incheckningsområdet för att sedan bygga trappa och gångbro till den nya säkerhetskontrollen – allt samtidigt som den dagliga verksamheten bedrivas. Terminalvärdar finns på plats för att bemöta alla passagerare som kan behöva hjälp, bjuda på lite överraskningar, hålla ordning på logistiken både i incheckningsområdet och till säkerhetskontrollen för att allt ska fungera så smidigt som möjligt.

– Ombyggnationen är nödvändig för att flygplatsen ska kunna bidra till utvecklingen i regionen. Under vissa perioder kan det bli längre väntetider och logistiska förändringar. Även om vi bara möts av positiva reaktioner från våra besökare ser vi gärna att de som ska flyga kommer hit en stund tidigare än vad man i vanliga fall har gjort. Nu har fritt WiFi för alla resenärer på Luleå Airport lanserats. En nyhet för alla som vill kunna utnyttja tiden på flygplatsen till att surfa eller jobba med snabb uppkoppling. Utan kostnad får resenärerna tillgång till tre timmars uppkoppling eller 100 MB per dygn, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef.