På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Peter Åbergs konst på Luleå Airport

2014-05-27, kl. 09:33

I sommar visar Peter Åberg akvareller på flygplatsen. Utställningen i ankomsthallen på Luleå Airport pågår mellan den 3 juni och 29 augusti.

Akvarell av Peter ÅbergPeter Åberg är konstnären med ett passionerat förhållande till teckning – detaljer, noggrant utförande och ett omständligt hantverk. Det började i unga år och inte förrän på konstlinjen i Sunderbyn fick verken färg. Naturen har varit den största inspirationskällan och det finns också en ekologisk medvetenhet, nästan en miljöprotest, i de arbeten Peter kallar för Projekt Metamorfos. Han vill belysa ämnen som växtförädling och genmanipulation och ställer frågan: Vad händer när forskarnas experiment går över styr? Han är intresserad av att skapa ett slags realism i de bilder han framställer utan att bli fotografirealistisk.

En ny serie motiv under uppbyggnad är The City med inspiration från storstäder. Här får Peter Åberg utrymme för sitt andra stora intresseområde – arkitektur och design. På Luleå Airport visas en serie tavlor som har fått samlingsnamnet Secret Garden.

Peter Åberg

Peter Åberg är född och uppvuxen i Luleå och sedan en tid tillbaka bosatt i Piteå. Peter gick konstlinjen på Sunderby folkhögskola 1994-96. Han har gjort flera separatutställningar och deltagit i samlingsutställningar i Norrbotten och övriga Sverige.

– Jag arbetar främst med måleri och teckning men strävar hela tiden att utmana mig själv med nya tekniker att utforska och lära mig behärska. Jag ser mitt konstnärskap som en livslång process, som hela tiden är i gång. Naturen har alltid varit min största inspirationskälla, grunden till allt. Där finns på alla plan något att förundras över, allt från en storslagen vy till en makrostudie av en orkidé, därifrån är steget inte långt till andra, för mig inspirerande områden som arkitektur och design, säger Peter Åberg.