Belgrad – Serbien

Belgrad är beläget vid skärningspunkten för vägarna mellan östra och västra Europa och har därför kallats "porten till Balkan" och "dörren till Centraleuropa". Staden som är en av Europas äldsta huvudstäder är idag en trendig och välkomnande stad som varje år lockar besökare från hela världen med sitt utbud av sevärdheter, arkitektur, nattliv och blomstrande kulturscen.

Den grå stenstaden med slitna spårvagnar och påtaglig charm beskrivs ofta som Östeuropas Berlin. Givet stadens stora utbud av kaféer, låga priser, unga generation av begåvade konstnärer, gastronomi och ett ändlöst nattliv så verkar jämförelsen vara ännu mer befogad.

Under Brankov-bron ligger området Savamala som dagtid kryllar av konstgallerier, barbershops och kulturcentrum som Mikser House, en gammal industrilokal med produkter skapade av serbiska designers. Framåt kvällen öppnar barerna och ett särskilt tips är Ben Akiba, en bohemisk bar upplyst av levande ljus och inrett med stora gammaldags möbler. Ett annat tips är Deli 57, ett minimalistiskt hamburgerställe som på kvällen förvandlas till en fullspäckad dansfest.

Restaurangägare i Belgrad tenderar att vara stora förkämpar för det traditionella serbiska köket genom att laga mat som deras far- och morföräldrar vuxit upp med men med uppdaterade recept och råvaror som blivit populära under 2000-talet. Restaurangen Ambar är bara ett av flera exempel: här inleder du middagen med kaymak som smaksätts med hasselnötter och porcini-svamp, bacon-lindat plommon, eller lammspett med sesamfrön och aioli.

Längs med Ulica Knez Mihailova, stadens huvudgata för shopping och en vanlig mötesplats för lokalbor, finns allt du kan kan tänkas vilja köpa. Gatan kantas av bokaffärer, klädbutiker, kiosker men fylls också av gatumusikanter, artister och en man som gör enorma såpbubblor. Glöm dock inte att lyfta blicken mot husfasaderna för att uppleva de olika arkitektoniska stilarna som har format staden.

Längre ner på gatan, inhyst i ett vackert hus från 1920-talet, ligger Zepter Museum. Den permanenta utställningen utgörs av serbiska konstnärer från senare delen av 1900-talet men det finns också mycket modern konst, där bland annat Dragana Stanacevs verk har en förmåga att framkalla en viss typ av yrsel.

Flyg till Belgrad med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Sandra berättar!

Sandra Laine

Sandra Laine

2017-11-09

Till vardags jobbar Sandra Laine som förskolelärare i Lund men hon har alltid haft ett stort intresse av att resa, fotografera och lära känna nya kulturer. När Sandra fick uppdraget som Swedavias reseambassadör tog hon med sig dottern Zahra och åkte till Serbiens största stad, Belgrad.

Efter lite mer än två timmars flygning från Malmö landade planet på Nikola Tesla Airport strax utanför Belgrad. Staden, som är en av Europas äldsta huvudstäder, är idag en trendig och välkomnande stad som varje år lockar besökare från hela världen.

– Hotell Moskva ligger centralt och har allt man kan önska sig på en semester. Vacker inredning, gym, spa och behandlingar. Byggnaden är välkänd i Belgrad och är kulturskyddad, vilket innebär att den ägs och underhålls av staten som ser till att allt är i fint skick. Hela vistelsen på detta hotell var något av en dröm, säger Sandra.

Sandras dotter Zahra jobbar som make up-artist och butikschef i Oslo och lärde där känna Nikola, en frilansande copywriter som bor i Belgrad med sina föräldrar. Han visade dem runt i staden och delade med sig av några hans smultronställen.

– Under vår vistelse i Belgrad provade vi också olika restauranger som Zahras vän Nikola hade rekommenderat. Han bor i Belgrad och rekommenderade bland annat Moon, som hade sushi fusion och Homa som hade utmärkta råvaror tillagade på ett utomordentligt sätt. Efterrätten där var en av de bästa jag någonsin ätit, säger Sandra.

Miljonstaden Belgrad sprudlar av liv genom stadens stora utbud av kaféer, låga priser, begåvade konstnärer, gastronomi och ändlösa nattliv. Här finns något för alla.

– I Belgrads centrum händer alltid något kul med olika gatumusikanter som spelar, sjunger och dansar. Vi var också i Kalemegdan, en borg som också gett namn åt den park som omger borgen. Dessutom hann vi med ett besök i Sankt Savas tempel, världens största ortodoxa kyrka, säger Sandra.Eftersom Sandra vuxit upp med grannar och lekkamrater från det forna Jugoslavien kände hon sig som hemma i Belgrad. Som ung brukade hon sjunga och dansa serbisk folkdans med sina kompisar, vilket lett till att hon nu som vuxen kunde förstå mycket av både språket och kulturen i ett land hon tidigare aldrig besökt.

– Det var lätt att få kontakt med människorna och jag kände att man kunde få vänner för livet! Jag vill verkligen tillbaka igen, jag och mina serbiska vänner planerar redan en resa till Belgrad, så snart blir det dags att åka tillbaka igen, avslutar Sandra.

Till Belgrad flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka två timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Hotell Moskva Chokladmousse Café in Belgrad Sankt Savas tempel Sandra med sin dotter Zahra