Budapest – Ungern

Ungerns huvudstad består av stadshalvorna Buda och Pest som ligger på varsin sida om Donau och är med sina pampiga byggnader och boulevarder en av världens vackraste städer. Ett överflöd av influenser har påverkat och präglat stadens fantastiska blandning av arkitektur, gastronomi och kultur.

Läs reseambassadören Ninas berättelse om Budapest.

Budapest finns både internationell lyx som Four Seasons och den kända japanska restaurangkedjan Nobu men också genuina ungerska smultronställen. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här finns boulevarderna med en koncentration av parisiska kaféer, teatrar och museum. Längs med paradgatan Andrássy út ligger bland annat Statsoperan och fortsätter man promenaden når man Hjältarnas torg där även Konstmuseet och Budapests stadspark finns.

I närheten av stadsparken ligger Széchenyi, ett av Europas största termalbadskomplex. Planerna till att uppföra det slottsliknande badet påbörjades redan 1884 inför världsutställningen i Budapest två år senare. De drygt 150 år som staden var under osmanskt styre bidrog till en väl bevarad turkisk badhustradition. Vattnet kommer från varma källor där temperaturen oftast ligger runt 30-36 grader.

Matintresserade får inte missa Lehelmarknaden. Här kan man köpa allt ifrån kryddiga korvar, syrliga inlagda grönsaker av alla slag till ungersk paprika och andra kryddor. Ungefär vid mitten av marknaden på vänstersidan finns Langos centrum, en oansenlig liten servering som man lätt missar i folkmyllret. Det står bara ett litet ståbord utanför och det är oftast lite kö. Ett säkert kort är en Langos med ost och gräddfil som kostar ungefär 450 forinter, ca 15 kronor.

Budapest har en lång tradition av café- och konditorikultur. Stadens äldsta café är Café Rauszwurm i närheten av slottet. Här serverades den ungerska kungafamiljen bakverk redan i början av 1800-talet. Caféet ägs och drivs än idag av Szamosfamiljen.

Ytterligare ett café som måste besökas under Budapestvistelsen är New York Café som 2011 utsågs till världens vackraste café. Caféet ligger i det femstjärniga hotellet Boscolo, en mer än 120 år gammal byggnad som under årens gång fyllts av konst, kultur, litteratur men naturligtvis även av doften av nybryggt kaffe och bakverk i absolut världsklass.

Flyg till Budapest med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Nina berättar!

Nina Hobert

Nina Hobert

2018-11-07

Fotografen och dokumentärfilmaren Nina Hobert fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade kameraväskan och tog med sig sin kompis poeten och sångerskan Julia Werup till Ungerns huvudstad Budapest.

Flyget till Budapest avgick tidigt en torsdagsmorgon och för att kunna vakna utvilade lagom till resan bestämde sig Nina och Julia för att sova över på Sturups flygplatshotell kvällen före.

− Stämningen runt flygplatsen var magisk. Det glittrade och glimrade från flygplan som lyfte och längs hedarna omkring oss låg tjocka stråk av dimma. Promenaden till avgångshallen tog bara ett par minuter så vi hann med en tur till taxfreebutiken, där det fanns ett frestande utbud av skönhet, hudvård och tekniska produkter, säger Nina Hobert. 

En och en halvtimme senare landade planet på Ferenc Liszts internationella flygplats strax utanför Budapest. Eftersom flygplatsen är förhållandevis liten tog det bara några minuter att få ut bagaget.

− Det fanns en service-disk med airport shuttles in till stan och vi passade på att köpa en tur och returbiljett. På så sätt blir det lite billigare, en enkel kostade €20 per person medan en tur och retur kostade €35 per person. 

Vid lunchtid checkade de in på Hotell Victoria, ett fyrstjärnigt hotell med utsikt över floden Donau som löper genom staden. Efter en dusch och klädombyte begav de sig ner i kvarteren omkring hotellet.

− Med kurrande magar konstaterade vi att veganskt vore gott. Vi hittade restaurang Edini där man kunde sitta både ute och inne. Här fick vi en stor tallrik med blandade rätter såsom rödbetsbiffar, aubergineröra, hummus, råkostsallad, picklade gurkor och en stuvning på sojafärs för bara €18 per person. Däremot var vi tvungna att betala med kontanter, men som tur var fanns det en bankomat på andra sidan gatan.

Mätta och belåtna fortsatte de vandringen genom stan.

Innan resan hade Nina hört att hudvård, läkemedel och naturkost är betydligt billigare i Ungern än i Sverige. Det blev därmed ett besök på ett av stadens apotek där de köpte med sig torrborstar, multivitaminer, kollagentillskott och ansiktsmasker med gurka och melon i.

− På kvällen blev det middag på en liten restaurang som hette Vigadò Ètterem. Det kändes som en typiskt ungersk restaurang och för lite över hundralappen fick vi en gulaschsoppa, en grönsallad, grillad fårost, två glas rött vin och var sin avslutande ungersk shot gjord på plommon som hette Pálinka.

Morgonen därpå tog sig Nina och Julia till torget Clark Ádám tér för att sedan ta sig vidare upp till Nationalgalleriet. Väl där möttes de av en fantastisk utsikt över staden.

− Utsikten från toppen var helt magnifik. Det fanns en Frida Kahlo-utställning på Nationalgalleriet men det var så lång kö så vi valde att vandra runt och betrakta exteriören istället. Hela Castle District är fyllt av pampig Budapest-arkitektur.

− Vi hann även med ett besök på Donahygatans synagoga som ligger vid tunnelbanestationen Astoria. Kön där var inte så farlig och tog bara några minuter. Vi tog en guidad tur med engelsktalande tolk, tände ljus och lyssnade till en av guiderna. Den här synagogan är känd som världens näst största.

Sista dagen ägnades åt shopping på vintage-butiken Szputnyik och matmarknaden Karneval. Sedan blev det ett besök på ruinbaren Szimpla Kert innan det började bli dags att röra sig tillbaka mot hotellet igen.

− Det var med en stark känsla av vemod som vi färdades genom stan när vi skulle åka tillbaka till flygplatsen på vägen hem. Kanske var det gryningsljuset och de pampiga byggnaderna, kanske var det lugnet på gatorna. Men det enda som kändes okej med att lämna Budapest den här gången var att vi såg på varandra och sa: Vi måste åka tillbaka hit igen.

Till Budapest flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka en och en halvtimme. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under 1 000 kronor.

En bro i Budapest Ruinbaren Szimpla Kert i Budapest. Sightseeingbil i Budapest Szputnyik i Budapest.