Bukarest – Rumänien

Bukarest är utan tvekan Europas bäst bevarade hemlighet. Staden som tidigare kallades "Lilla Paris i öst" har återigen börjat blomstra. Restauranger, barer, konstgallerier och museum poppar nu upp i så gott som varje nyrenoverat kvarter. Turister har börjat upptäcka denna lilla pärla och utforskar Bukarest gömda skatter. Påsken är den största högtiden i Rumänien och våren brukar vara den bästa tiden att besöka Bukarest.

Läs Yvettes reseberättelse från Bukarest

Bukarest är en kompakt stad och lätt att hitta i. Stadskärnan består till största del av glänsande moderna byggnader men utspritt och undangömda finns fortfarande fantastiska kyrkor och art nouveau-villor från 1600-talet. Börja din vistelse i Bukarest med att utforska Piata Revolutei, där upproret mot kommunismen startade 1989 vid det kommunistiska partiets högkvarter. Alldeles i närheten ligger universitetsbiblioteket från 1895 som uppfördes av Rumäniens långvarige ledare Carol den förste, vars bronsstaty står framför byggnaden.

När hungern tränger på bör du bege dig mot Caru' cu Bere, en enorm men alltid välbesökt restaurang som har serverat mat sedan 1879. Här finns traditionella rumänska rätter och generösa portioner till ett bra pris. Det finns även en särskild studentmeny. Här kan du också dricka öl som bryggts efter samma recept sedan restaurangen öppnade.

Ett gammalt rumänskt ordspråk gör gällande att ingen bör lämna landet förrän de smakat viltkött. För att ta seden dit man kommer rekommenderas Terasa Damnei som är en jaktstuga i stadsmiljö. Här serveras bland annat björngryta med svamp eller en rejäl grillbricka för två som garanterat mättar den hungrigaste. Det finns även ett stort vegetariskt utbud.

Om du bara ska besöka en bar i Bukarest, se till att det blir Bordellos. Pröva Palinca de Maramures, cognac gjord på antingen plommon eller äpple. Lokalen var under 1800-talet en bordell och många av de svartvita bilderna som hänger på väggarna hittades på vinden när lokalen skulle renoveras. Ett tips är att försöka boka ett bord till kabarén på övervåningen som börjar klockan 21.00 på helger.

Kommunismen förändrade stadens utseende för alltid och det tydligaste exemplet är Parlamentspalatset som efter Pentagon är världens största administrativa byggnad. Innan byggarbetet påbörjades förstördes flera historiska byggnader i Bukarest; kyrkor, synagogor och ungefär 30 000 bostadshus. Detta gjordes inte bara för att skapa plats för palatset utan också för paradgatan Bulevardul Unirii som leder fram till palatset och sträcker sig 3 km genom staden. Gatan är 1 meter bredare än Champs-Élysées i Paris, något som Ceausescu ansåg viktigt. Chefsarkitekten för byggnaden var Anca Petrescu och under henne arbetade 700 arkitekter för att formge de 1100 rummen samt en stor teater i byggnaden.

Flyg till Bukarest med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Yvette berättar!

Yvette

Yvette Larsson

2017-09-14

Till vardags arbetar Yvette som språklärare i Helsingborg men hennes hjärta slår extra hårt för Bukarest. Genom åren har det blivit ett trettiotal resor till landet och hon har uppmärksammats av rumänsk press som en inofficiell ambassadör för Rumänien.

– Jag älskar hela stämningen i Bukarest, blandningen av allt möjligt. Du förväntar dig en grej men så händer något annat. Människorna är jättekreativa och det finns alltid en konsert, marknad eller happening att gå på.

Vid sin första resa till Rumänien 1985 fick Yvette kontakt med jämnåriga Mihai. De blev brevvänner och höll kontakten genom åren och drygt 25 år efter deras första möte träffades de igen i Köpenhamn.

– Vi träffades i en timme och jag lärde mig massa saker om livet och jag fick en chock när jag sedan kom till Rumänien igen — vi i Skandinavien har helt fel bild.

Människorna var otroligt vänliga, snyggt klädda och trevliga. Landet, naturen med berg och alper, Karpaterna och Svartahavskusten gör att man känner sig som i en saga, säger Yvette Larsson.

Efter mötet med Mihai bestämde sig Yvette för att få fler människor att upptäcka Bukarest genom att starta bloggen och Facebook-sidan The Bucharest Lounge.

Under Ceaușescu och kommunismen förkastades många rumänska traditioner vilket har lett till att den unga generationen haft ett stort behov att hitta tillbaka till sin kulturella identitet. Många har valt att engagera sig i La blouse Roumaine, en rörelse vars syfte är att lyfta traditionen kring den handbroderade rumänska blusen.

"I Bukarest och på landsbygden har ungdomarna återupptagit traditionen att brodera blusar. Det finns oändligt många mönster, symboler och färgkombinationer som alla har sin betydelse. Många världskända modeskapare har inspirerats och gjort sin tolkning av de traditionella mönstren men mina favoriter är Adrian Oianu som gör fina kläder och Iutta som främst gör riktigt bra handväskor, avslutar Yvette."

Yvettes tre tips till Bukarest:

  • Pâine și Vin, en jättemysig restaurang och vinbar med smårätter och riktigt bra vinutbud.
  • Origo Coffee, trendigt café, trevlig personal och bästa kaffet i hela Bukarest.
  • Grönsaks- och fruktmarknaden vid Obor. I somras var det en helt fantastisk
  • melonmarknad där man kunde känna doften från flera hundra meters avstånd.

Till Bukarest flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 3 timmar och 30 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Vill du lära dig mer om Bukarest och bli inspirerad av Yvettes berättelser kan du läsa mer på bloggen The Bucharest Lounge.

Bokhandel i ståtlig byggnad Gammal gata i Bukarest Kvinna står bredvid två människor med krukor på huvudet