Chania – Grekland

Chania på Kreta är utan tvekan en av Greklands allra vackraste hamnstäder. I mitten av bukten, skyddad av två halvöar, ligger den välkända venetianska hamnen med byggnader vars historia sträcker sig tillbaka flera århundraden. Bakom hamnen slingrar sig smala shoppinggränder genom den stämningsfulla gamla staden och på båda sidor om den sträcker sig långa sandstränder längs kusten. Chania är ett perfekt resmål för den som vill kombinera sol- och badsemester med stadsliv.

Ruinerna av venetianska försvarsstrukturer finns fortfarande runt Chanias hamn, där den bäst bevarade biten är väggens västra del. Här kan man njuta av den vackra havsutsikten eller besöka sjöfartsmuseet bredvid som berättar Chanias maritima historia. För den som uppskattar historia kan det vara kul att veta att det var här, i staden som tidigare varit Kretas huvudstad, som den grekiska flaggan restes för första gången.

På det kommunala konstgalleriet i Chania finns en omfattande konstsamling av grekiska och lokala konstnärer, vilken donerats till museet av flera privata samlare och enskilda konstnärer under de senaste decennierna. En av Kretas största kulturexporter är författaren Nikos Kazantzakis. Hans mest berömda verk, Zorba, som till stora delar utspelar sig i Chania har även filmatiserats. Den välkända scenen när Anthony Quinn dansar sirtaki spelades in i Stavros, strax utanför Chania.

Idag är Chania en blomstrande plats med mängder av saker att göra och spännande platser att utforska. Ett smidigt sätt att få en känsla för staden är genom att hyra en cykel. Turligt nog men kanske något oväntat har Chania ett av Europas mest prisvärda program för lånecyklar. Om du registrerar dig på www.chania.gr/bikes innan resan betalar du endast 1 Euro för att låna en cykel i upp till tre timmar.

I Samaria nationalpark strax utanför Chania ligger Samariaravinen, en enorm bergsklyfta som löper hela 17 km och faller 1 200 m. Ravinen blev en nationalpark 1962 – speciellt för att skydda den kretenianska geten, som endast finns i detta område. Den mest berömda delen av ravinen är "Järnportarna" där ravinen bara är fyra meter bred men bergssidorna är nästan 500 meter höga. Att gå hela sträckan är en otrolig naturupplevelse men det tar mellan 4–7 timmar och kan vara extremt krävande under varma sommardagar. Rejäla skor, vatten och en hatt som skyddar dig mot solen rekommenderas.

Efter alla äventyr behöver man äta också. Om du vill äta genuin grekisk mat på restauranger som lokalbefolkningen äter på ska du röra dig ett par kvarter inåt från hamnen. Längs gatan Chatzimichali Daliani finns flera mysiga restauranger, bland annat Mesogiako som serverar utsökta sallader, kött direkt från grillen och hemmagjord pannacotta. En rejäl måltid för två, inklusive vin, går på ungefär 35 Euro.

Hus vid strandpromenad i Chania, Grekland