Cluj-Napoca – Rumänien

Cluj-Napoca är Rumäniens näst största stad och huvudort för den historiska regionen Transylvanien. Idag är staden en av landets viktigaste industriella, kulturella och akademiska centrum. Här finns Rumäniens största universitet med sin berömda botaniska trädgård och över 100 000 studenter, vilket på sitt sätt förklarar stadens pulserande nöjesliv.

Reseambassadören Johanna berättar om Cluj-Napoca.

Börja din resa till Cluj med att ta dig upp för kullen till Cetăţuia för att få en bra överblick över staden. Lokalinvånarna hävdar att många kärlekshistorier började här uppe så bli inte förvånad om du ser massa kärlekspar som håller varandra i handen. Detta är även ett mysigt ställe på kvällen.

Som i många svenska studentstäder är cykel ett bra sätt att ta sig runt och lätt att hyra från stadens många cykelaffärer. Mitt i staden ligger Parcul Central som påminner om Central Park i New York. I parken finns flera bänkar och schackbräden där människor i alla åldrar möts upp för att spela och umgås. Slå dig ner på en filt med lite picknick och få en känsla för det rumänska vardagslivet. Missa inte heller den botaniska trädgården med massor av blommor, träd och växter från hela världen, strax utanför Gamla stan.

Strax sydöst utanför staden ligger Cheile Turzii, ett naturreservat med en kanjon vid Hășdate-floden. Kanjonen är 2 900 meter lång och har 300 meter höga väggar. Landskapet anses vara ett av landets vackraste med fler än 1 000 växtarter, varav flera ovanliga eller utrotningshotade. Cheile Turzii är också en av Rumäniens främsta områden för bergsklättring.

Befolkningen i Cluj-Napoca består till 20% av studenter så om du verkligen vill få en känsla för staden får du inte missa att äta lunch i matsalen på universitetet. Du delar bordet med studenter och serveras bra mat med rejäla portioner till otroligt låga priser.

När hungern återigen faller på får du inte missa Casa Vikingilor där portionerna är gigantiska. I Rumänien anses det oartigt att inte äta upp allt på tallriken så du kan behöva ursäkta dig för en och annan servitör, som vanligtvis brukar förstå. Ta med dig en kompis hit och beställ in en meter hamburgare att dela på, ni kommer garanterat lämna restaurangen mätta och belåtna.

Flyg till Cluj-Napoca med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Johanna berättar!

Johanna Kier

Johanna Kier

2018-11-14

Elevassistenten och hästälskaren Johanna Kier fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade väskan och tog med sig sin kusin och bästa resekompanjon Emilia till Rumänien och universitetsstaden Cluj-Napoca.

Flyget landade i Cluj-Napoca sent på lördagskvällen så Johanna och Emilia begav sig direkt till hotellet. På söndagsmorgonen vaknade de utvilade och började med en mycket god hotellfrukost på Hotel Capitolina.

− Mätta och belåtna började vi strosa mot centrum, det var bara tio minuters promenad från hotellet och på vägen såg vi den berömda kyrkan St Martins Church. Vi kunde tyvärr inte gå in i kyrkan eftersom den var under renovering, men även att se den från utsidan var storslaget, säger Johanna Kier. 

Efter att ha passerat St Martins Church som har de högsta kyrktornen i Rumänien, följde Johanna och Emilia de små mysiga gatorna ner till Museum Square som är ett annat av stadens välkända monument.

− Det var fint väder så vi bestämde oss sen för att promenera till deras motsvarighet till Central Park för att ta oss upp för trapporna till Fortress Hill. Därifrån har man  utsikt över hela staden, riktigt härligt! Och inte så farligt jobbigt att gå upp för trapporna som man skulle kunna tro heller, det tog inte mycket mer än fem minuter, så det var helt klart värt att gå upp dit.

Mellan Cluj-Napoca och Turda finns den berömda saltgruvan Salina Turda. Gruvan har idag gjorts om till ett museum och nere i gruvschaktet finns det till och med en liten nöjespark där besökare kan åka pariserjul, spela bowling, minigolf och pingis.

− Det bästa av allt var den underjordiska sjö som fanns 13 våningar ner, hela 120 meter under marken! Vi hyrde en båt och rodde runt på sjön, det var en upplevelse vi sent kommer att glömma och jag rekommenderar verkligen alla som befinner sig i närheten av Transsylvanien att besöka Salina Turda! 

Utanför stadens centrum ligger skogen Hoia Baciu som är ökänd för att vara hemsökt och kallas för ”Rumäniens Bermuda-triangel”. Detta hindrade dock inte Johanna och Emilia som begav sig dit för en kvällspromenad i skymningen.

− Kanske hade vi tur men vi upplevde inget spöklikt, så efter att vi gått runt i den vackra skogen en stund åkte vi tillbaka in mot staden för en rejäl middag på Euphoria Biergarten. Precis som på alla restauranger vi besökte fanns det ett stort utbud att välja på, vår middag avslutades med var sin bit körsbärs-cheesecake, fantastiskt gott!

Sista dagen ägnades åt shopping på Cluj-Napocas största shoppingcenter Iulius mall. Efter några intensiva shoppingtimmar och några nya shoppingfynd i bagaget begav de sig sedan mot flygplatsen.

"Shoppingen är rätt billig i Rumänien."

− Iulius Mall var superbra och hade massor av roliga butiker att kolla i. Shoppingen är rätt billig i Rumänien och om man vill besöka en shopping-galleria i Cluj är det Iulius man ska åka till, den var helt klart bäst!

Till Cluj-Napoca flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka två timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under 1 000 kronor.

St Martins Church i Cluj -Napoca Utsikt över Cluj -Napoca Saltgruvan Salina Turda. The forrest Hoia Baciu. Iulius Mall