Debrecen – Ungern

Debrecen är Ungerns näst största stad och har tidigare varit landets huvudstad vid två tillfällen vilket resulterat i ett enormt kulturarv fyllt med konst, musik och arkitektur. Precis som i Budapest finns här många varma källor och flera populära badhus. Strax utanför Debrecen finns även den världsarvsklassade nationalparken Hortobágy och välkända vingårdar.

Läs Carl-Åkes reseberättelse från Debrecen.

Festivalstaden Debrecen fylls under sommarmånaderna av kulinariska evenemang, från Vinfestivalen i augusti till Pálinka- och Korvfestivalen i september. De flesta händelserna utgår från Kossuth-torget precis vid den protestantiska Storkyrkan. Missa inte heller det nästan 500 år gamla universitetet, vars huvudbyggnad är välkänt för sin vackra arkitektur.

Ungefär en halvtimme från Debrecen ligger Hortobágy nationalpark, mitt i det stäppartade området inom det stora ungerska slättlandet. Området beboddes ursprungligen av herdar med hästar och får men idag har stora delar uppodlats. Trots det kan man enkelt tillbringa en dag här med de karaktäristiska rackafåren eller genom att gå på en traditionell ungersk cowboy-show.

Régi Posta är ett litet charmigt hotell som med sina tio rum ändå är fyllt av historia. Huset byggdes i slutet av 1600-talet och här bodde kung Karl XII redan 1714, på väg hem till Sverige från sin vistelse i det Osmanska riket efter hans nederlag vid Poltava.

Från de närliggande gräsområdena kommer några av Ungerns mest ikoniska maträtter, till exempel gulaschsoppa. Missa inte heller slambuc, en rätt med potatis, fläsk och paprikapulver som tillagats sakta över öppen eld i flera timmar. Enkelt men otroligt gott.

Stadens bästa restaurang är antagligen Ikon där kocken Péter Pataky lagar modern ungersk mat med råvaror som plockats i hans eget trädgårdsland. Till det serveras vin från det lokala vindistriktet Tokaj-Hegyalja.

Avsluta kvällen på Roncs bar, en bar som ligger i ruinerna av ett gammalt hus. Här finns billig öl och det spelas härlig musik hela natten. 

Flyg till Debrecen med Wizz Air från Malmö Airport.

 

Reseambassadören Carl-Åke berättar!

Carl-Åke Edström

Carl-Åke Edström

2017-09-29

För fyra år sedan flyttade radioprofilen Carl-Åke Edström till Trelleborg − efter 38 år i Skellefteå. När Carl-Åke fick uppdraget som Swedavias reseambassadör packade han och hustrun Barbro väskorna och åkte till Ungerns näst största stad, Debrecen.

Mindre än två timmar efter avresan från Malmö Airport landade planet i Debrecen och efter en kort taxiresa från flygplatsen checkade de in på Hotel Lycium och gav sig sedan ut på en promenad genom staden.

− Vi kände direkt att det var en härlig stad − enkel, nära och öppen. En "vardagsstad" utan massor av turister. En stad i vår smak helt enkelt. Det första vi såg var resterna av en blomsterkarneval som ägt rum veckan före, men vi fick ändå uppleva konstverken med fantastiska figurer helt uppbyggda av blommor, säger Carl-Åke Edström.

Drygt fyra mil utanför Debrecen ligger Hortobágy nationalpark, i det stäppartade område som kallas Pusztan. Härifrån kommer även många av Ungerns mest kända maträtter, till exempel gulaschsoppa. Enkel men god mat som man gärna serverar vin från det lokala distriktet Tokaj-Hegyalja till.

− Vi tog bussen ut till Hortobágy, en resa som kostade oss ungefär 40 kronor tur och retur. Framme i Hortobágy hoppade vi på en safaribuss, så att vi kunde se alla de vilda djur som lever i nationalparken. Där fanns varg, pelikaner, kossor och givetvis vildhästar. Det var en mäktig upplevelse i ett otroligt landskap, berättar Carl-Åke.

Carl-Åke och Barbro är minst sagt aktiva resenärer som började varje morgon med en rask stavgång innan det var dags för frukost. Ett bra sätt att starta dagen och utforska staden innan det blir för varmt, menar de.

− Det slog oss att Debrecen är en väldigt morgonpiggstad med affärer som öppnar klockan sex och då är blomsterförsäljningen redan i gång. Sista dagen besökte vi en frukt- och grönsaksgrossist och köpte tomater och paprika som vi tog med oss hem, säger Carl-Åke.

Staden erbjuder ett stort shoppingutbud och generellt sett är priserna väldigt förmånliga för oss svenskar. Dessutom uppskattar Carl-Åke att priserna i Debrecen är ungefär 30 procent lägre än i Budapest.

− Vår resa till Debrecen var en väldigt härlig och annorlunda upplevelse. En vacker och lugn stad med få turister och mycket blommor. Tyvärr var vi lite för sena att se solrosorna i full blomning på väg ut till Hortobágy, men det var ändå mäktigt att se dessa milsvida solrosfält och majsodlingar. Detta kommer vi verkligen rekommendera till våra vänner och bekanta, avslutar Carl-Åke Edström.

Till Debrecen flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 1 timme och 45 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Carl-Åke på en tidig morgonpromenad framför den protestantiska Storkyrkan på Kossuth-torget En av de många fantastiska konstverk gjorda i blommor för blomsterkarnevalen i Debrecen. Barbro redo med gångstavarna på besök i Hortobágy nationalpark Debrecen var fullt av blommor, här Carl-Åke med en vacker bukett Debrecen Storkyrkan på Kossuth-torget