Gdansk – Polen

Staden Gdansk är en mer än 1000 år gammal hamnstad med stolta arkitektoniska och kulturella traditioner. Staden har vuxit ihop med den välkända bad- och kurorten Sopot och Gdynia, en modern och högteknologisk stad. De tre städerna knyts samman med ett snabbtåg och bildar vad som i Polen kallas Trojmiasto, Trippelstaden.

Läs Didines reseberättelse från Gdansk

Eftersom staden mer eller mindre ödelades fullkomligt när Sovjet befriade Polen från Nazityskland 1945 är de flesta byggnader återuppbyggda efter ritningar som hittats i gamla stadsarkiv. Gdansk har dock kommit långt sedan dess och idag har staden några av de mest behagliga promenadstråken i Europa. På många sätt påminner Gdansk om de näraliggande storstäderna Amsterdam, Hamburg och Köpenhamn.

Europeiska Solidaritetscentret är ett måste när du besöker Gdansk. Där berättas historien om en grupp varvsarbetare som vågade stå emot den mäktiga Sovjetunionen och som genom protester, strejker och förhandlingar lyckades få den hårda auktoritära regimen att mjukna, vilket var början på slutet för kommunismen i hela Europa.

Gdansk är en härlig kombination av både strand och stadsliv. Är man ute efter mer badsemester är det enkelt att ta tåget i cirka 20 minuter till den utpräglade badorten Sopot. Är det dock stadsliv som lockar stannar man i centrala Gdansk där Dlugi Targ utgör navet för staden. På Dlugi Targ händer något hela tiden; turister och lokalinvånare slår sig ner på någon av barerna för att vila och njuta av atmosfären.

Dlugi Targ slutar vid Brama Zielona, ett palats som uppfördes redan 1568 och som skulle tjäna som residens för polska kungafamiljen. Idag inhyser byggnaden istället Gdansk National Museum och den före detta presidenten och fredspristagaren Lech Wałęsa har ett kontor i huset.

Om Dlugi Targ är livligt under dagen är det ingenting jämfört med vad som väntar vid kvällens intåg. Det kryllar av barer och nattklubbar i områdets sidogator och källare. Den mest exklusiva nattklubben i Gdansk heter Piękni i Młodzi i Bogaci, vilket passande nog betyder "vacker, ung och rik". Här är inträdesavgiften relativt hög men med tanke på att den polska valutan är låg i jämförelse till den svenska kronan är det definitivt värt ett besök. 

Flyg till Gdansk med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Didine berättar!

Didine

Didine Bedraoui

2017-09-05

Didine Bedraoui jobbar till vardags som ingenjör på ett företag som utvecklar dialysapparater. Han växte upp i Casablanca men flyttade till Skåne för 25 år sedan och lever idag med sin fru och två söner i Lund. Som Swedavias reseambassadör åkte han och hans kompis Bill Watts för att utforska surfscenen i Gdansk.

– Det kändes exotiskt och samtidigt lite svårt att ta in att vi var i Polen för att surfa. Redan på vägen till hotellet blev jag kvitt en del förutfattade meningar. Vi befinner oss alltså i norra Polen, en sommardag klockan 10, och vi vaknade nyss i våra sängar hemma i Sverige. Vågorna rullar in vid kusten och det är lätt att tro att vi är i Portugal eller Baskien, säger Didine Bedraoui.

Intresset för vågsurfing kom tidigt då han redan som trettonåring började surfa på Atlantvågorna. 1997 vann Didine SM i vågsurfing på Torö strax utanför Stockholm och han har även representerat Sverige i EM i både Portugal och Frankrike. Den här gången var det dock den polska rivieran som gällde.

– Stranden var sagolik och vågorna väl värda morgonens flygresa. Vattnet var varmt så det blev alldeles för varmt i min våtdräkt. Jag trodde det skulle vara lika kallt i vattnet som på Österlen men där hade jag fel. Vi fick två timmars surf med perfekta förhållanden och kom inte tillbaka till hotellet förrän en kvart innan midnatt, säger Didine.

Dagen efter blev det lunch vid marinan och sedan fika på Umam, ett trendigt patisserie i närheten. Efter en kort siesta och med förnyad energi åkte Didine och Bill iväg till en outlet några minuter utanför staden. De låga priserna resulterade i en hel del presenter till både släkt och familj.

– Att den polska kusten var nära visste jag. Konstigt nog har den varit långt borta i mina tankar. Jag hade aldrig trott att Polens kust var så full med liv och aktiviteter, så kontinental, så välkomnande och att det dessutom finns bra surfvågor. En ny destination finns i min lista över favoritdestinationer, avslutar Didine Bedraoui.

Till Gdansk flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 55 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Perfekta vågor i Gdansk Ankomst Gdansk Vågor i Gdansk Marinan Gdansk Gamla stan i Gdansk Strand med träd i förgrunden