Destination:

Gotland

Gotland

Det är något alldeles speciellt med Gotland. Kanske är det ljuset, stränderna och det ständigt närvarande havet. Att ön är en av Sveriges soligaste platser – även i november – gör sitt till. Det kan vara kulturarvet, historien som både syns och känns överallt. Eller människorna. Jordnära och gästvänliga livsnjutare finns det gott om bland öborna. Det kan vara folklivet. Alla de som strosar omkring i staden innanför murarna. Är det naturen med det öppna och inbjudande landskapet? En alldeles speciell ö hälsar dig välkommen till upptäckter och utforskning. Eller bara till vila. Här är avstånden aldrig långa – mellan norr och söder, öst och väst, stad och land.

Hitta resa

Gotland
Reseguiden logo
Visby Ruiner

De flesta ruiner man ser är lämningar av medeltida kyrkor som övergivits. Några av dem är öppna för besök under sommaren. Den äldsta byggnaden är Kruttornet vid Almedalen som under medeltiden var bevaknings- och försvarstorn.

Gotlands Museum

Museet mitt i Visby bjuder på upplevelser i världsklass med Gotlands unika bildstenar och vikingatida skattkammare. Årets stora utställning heter 1361-Striden om Gotland. Fornsalen är lättillgänglig och familjevänlig med museibutik och fräscht café med mysig uteservering. På Fornsalen kan du hyra en nyckel och upptäcka Visbys ruiner och torn på egen hand eller gå med på en stadsvandring med kunniga guider.

Adress
Strandgatan 14, Visby
G:a Masters

Prisbelönt kvarterskrog i centrala Visby, strax intill Stora Torget. Här kan man äta allt från robust husmanskost till avancerade trerättersmenyer. Sent på kvällen förvandlas Gamla Masters till Visbybornas eget vardagsrum. Kom i tid!

Adress
Södra Kyrkogatan 10 62156 Visby
Smakrike Krog & Logi

I badorten Ljugarn ligger Smakrike Krog - som en oas i sommaridyllen. Restaurangen är Smakrikes hjärta. Här skapas kulinariska måltider av säsongernas bästa råvaror med ambitionen att skapa matminnen, men man kan även bo över i de ombonade exklusiva rummen, ett stenkast från havet.

Adress
Claudelins väg 1 62365 Ljugarn

Butik & Café (Gotlands Museum)

Missa inte de gotländska bildstenarna, skatterna och fossilerna – magiska och helt unika i sitt slag. Gå på vandring i världsarvet med museets kunniga guider och besök ruiner och torn. Koppla av i Fornsalens KRAV-godkända restaurang och café. Shoppa i museibutiken – öppen hela året!

Adress
Strandgatan 14, Visby

Gotländskt i design och material

Låt färden bli målet. Upptäck gotländska gårdsbutiker och ateljéer med spännande produkter inspirerade av naturens färger och material. Hitta den där unika presenten eller unna dig prylen som påminner dig om sköna dagar på Gotland ännu länge efter hemkomsten.

Flyg

Flyga kan du göra dagligen från Stockholm med BRA och SAS. För fler flyglinjer se www.swedavia.com/visby

Färja

Det är lätt och snabbt att ta sig till Gotland. Färjorna går året runt från Nynäshamn och Oskarshamn och tar dig till Visby på cirka tre timmar.