Katowice – Polen

I slutet av 1800-talet kom kol- och stålindustrin till Katowice vilket resulterade i en enorm tillväxt och staden förvandlades till en stor metropol i Schlesien i södra Polen. Idag har den tunga industrin flyttats härifrån och istället skapar småföretag en blomstrande modern stad. Tillbringa dagen genom att promenera i den vackra stadsdelen Nikiszowiec och bli inspirerad av konst och musik över hela staden. När kvällen närmar sig är det bäst att du är beredd på en lång natt fylld av dans och fest.

Läs Philips reseberättelse från Katowice

Rundresande turister har en tendens att glömma bort Katowice och samma sak gäller polackerna själva som för längesedan avskrivit staden som en industristad täckt av stenkol. De kunde inte ha mer fel. Under de senaste åren har den historiska arbetarstaden Katowice trätt fram som en av Polens mest innovativa, kulturellt dynamiska och ekonomiskt hållbara regioner. Med ytterligare stora investeringar i infrastruktur och renoveringar tycks stadens framtid se ännu ljusare ut.

Katowice har en av världens främsta arenor för e-sport och anordnar därför finalen i den globala e-sportturneringen Intel Extreme Masters. Turneringen drar varje år över 100 000 besökare från fler än 180 länder till staden samtidigt som fler än 2 miljoner människor följer tävlingen online. I Intel Extreme Masters möts världens bästa spelare i bland annat Starcraft II, Counter-Strike: Global Offensive och Leage of Legends.

För den som inte uppskattar de virtuella världar som e-sporten erbjuder har även Polens Radios symfoniorkester sitt säte i Katowice. En imponerande orkester som har spelat in fler än 200 skivor för både polska och internationella skivbolag och mängder av arkivinspelningar för polsk radio.

Tar man sitt öldrickande på allvar får man inte missa Browariat Craft Beer Zone, ungefär fem minuters promenad från tågstationen. Barens filosofi går ut på att bara servera Europas bästa öl, bryggd med omsorg och med noggrant utvalda råvaror. Med fler än 80 spännande olika ölsorter kommer du garanterat hitta en ny favorit.

Pomarańcza är en av stadens mest populära nattklubbar; en trendig klubb med toppmoderna högtalare och ett specialiserat ljussystem. Inspiration har hämtats från de största klubbarna i både Las Vegas och Ibiza, med dansare som hjälper sätta stämningen. Klubben är helt enorm med tre separata dansgolv, sex olika barer och en egen restaurang om man skulle behöva fylla på med ny energi.

Flyg till Katowice med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Philip berättar

Philip Essfors

Philip Essfors

2018-10-15

Studenten och äventyraren Philip Essfors från Svedala fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade kameraväskan och tog med sig sin flickvän Frida till Katowice i södra Polen.

Flyget till Katowice avgick kl 13.00 på fredagseftermiddagen så när Philip och Frida väl tagit sig igenom säkerhetskontrollen på Malmö Airport blev det en snabb lunch på Espresso House. Med lite extra medvind landade planet sedan en och en halvtimme senare i Katowice i södra Polen.

− Katowices flygplats var rätt liten så det var lätt att navigera. Vi hittade enkelt en bankomat där vi kunde växla 200 Zloty, vilket motsvarade cirka 600 kr, och sedan tog vi en taxi direkt till vårt hotell, Vienna House Katowice. Vill man inte ta taxi så kan man ta både buss och tåg hela vägen, säger Philip Essfors.

Efter incheckning och inspektion av hotellrummet var klockan närmare 16.00 och Philip och Frida gav sig ut för att upptäcka Katowice. Under taxiresan in till staden hade både Spodex-arenan och Schlesiska museet med sin unika arkitektur fångat deras intresse.

− Spodex-arenan och Schlesiska museet ligger i den kulturella zonen ungefär två kilometer från hotellet. Museet är beläget i vad som för bara 19 år sedan var en aktiv kolgruva. Vi tog oss upp i tornet bredvid museet, som tidigare användes för att hissa kol, och möttes av en underbar utsikt över staden.

Klockan började bli mycket och hungern gjorde sig återigen påmind så Philip och Frida rörde sig tillbaka mot centrum för att leta efter ett trevligt middagsställe.

− Vi bestämde oss för den uzbekiska restaurangen Amir Kebab. Maten var jättegod och inte som någon kebab eller falafel vi provat i Sverige. Efteråt gick vi tvärs över gatan till puben Biala Malpa som hade en mysig innergård med palmer, sand och solstolar att slå sig ner i. Det var som att vi plötsligt lämnat Katowice och kommit ner till Medelhavet. En pub som vi verkligen kan rekommendera för den som gillar en lite annorlunda miljö och god öl.

Dagen efter ringde väckarklockan redan klockan sex på morgonen och det var dags för en cykeltur till rekreationsområdet Valley of the Three Ponds, som ligger i utkanten av staden. Via hotellet hyrde de varsin cykel i två timmar och betalade 25 Zloty per person.

− Vi tänkte att vi skulle kunna få se mer av staden från cykelsadeln. En annan anledning till vårt val av cykla var dock att vädret var så fint. Det kändes som en sommardag och man behövde inte ha jacka på sig. Trots det fina vädret kunde man både känna och se spår av hösten och dess kyla. Både kvällarna och morgnarna var kalla och löven på träden hade så smått ändrat färg mot den gula nyansen.

− Med Google Maps som navigation och med solen som sakta vaknade till liv i horisonten tog vi oss fram till vårt mål. Att som turist ta sig ut och uppleva staden innan den vaknat till liv är något vi kan rekommendera eftersom man får ett helt nytt perspektiv på staden. Väl framme vid Valley of the Three Ponds njöt vi av lugnet och dimman som låg som en filt över sjöarna. Det var en perfekt start på dagen och efter att ha cyklat runt i området en stund tog vi oss tillbaka mot hotellet igen för att få i oss frukost och kaffe.

Med lite ny energi efter frukosten begav sig Philip och Frida ut till fots för att besöka stadens tre största kyrkor. Den mest imponerande var Immaculate Conception Catholic Church vid ena änden av gatan Mariacka. Längs hela Mariacka myllrar det av restauranger, kaféer och barer där man kan slå sig ner om man behöver ta en liten paus.

− Vi bestämde oss för att återigen hyra cyklar och ta oss till Silesia Park. Den här gången testade vi istället att hyra cyklar genom mobilen, vilket vi verkligen kan rekommendera. Genom att skapa ett konto på Citybybike.pl och gå till närmsta station med cyklar, skriva in sitt telefonnummer och pinkod så är det bara att cykla iväg. Man måste betala en initial startavgift på tio Zloty när man startar sitt konto men sedan bara tre Zloty, mindre än 25 SEK, för tre timmars hyra.

Silesia Park är en grön oas i en av Polens mest industrialiserade regioner. Parken är över 600 hektar och har varit öppen i mer än 60 år.

− Parken var betydligt större än vi först hade trott. Det fanns också en lång linbana som sträckte sig tvärs genom parken som i kombination med de små restaurangerna och uteserveringarna gav oss båda en känsla av att vara på skidsemester i Alperna.

Efter att ha åkt linbanan fram och tillbaka genom parken och sedan ätit den största hamburgaren någon av dem någonsin skådat var det dags att ta sig tillbaka till stadens brus.

"Vi rekommenderar verkligen Katowice som ett resmål för en billig weekendresa."

− Vi båda upplevde centrum relativt stort, i storlek som Malmö, och trots den historia och kultur som genomsyrar staden så är det en modern stad med många fina shoppingställen och nytänkande företag. Mitt i centrum fanns ett stort öppet torg som var som en slags mittpunkt för hela centrum. Vi rekommenderar verkligen Katowice som ett resmål för en billig weekendresa, säger Philip Essfors.

Till Katowice flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka en och en halvtimme. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under 1 000 kronor.

Läs mer om Philip och Fridas äventyr på deras blogg. 

Katowice Philip och flickvännen Frida åker linbana Cyklar vid en sjö Philip och flickvännen Frida i Valley of the Three Ponds Katowice Kyrka i Katowice Katowice