Kraków – Polen

Trots krigen som har härjat Polen har Krakow på något sätt alltid klarat sig. I dag är den vackra, historiska stadskärnan världsarvsklassad och lockar massor av internationella turister. Staden har hittills varit relativt okänd för svenskar – kanske för att direktflygen tidigare varit få. Idag finns det dock flera direktflyg från Sverige så chansen är stor att staden snart blir Polens motsvarighet till Prag, med nyfikna weekendturister som kollar sevärdheter, äter billigt och roar sig nattetid.

Kraków erbjuder en kulturell tidsresa bland renässanstorg och gotiska byggnader. Staden andas både historia och kultur och här finns gott om museum, synagogor och barer. Något oväntat finns här också en av världens bästa och mest kända tatuerare: Victor Portugal. Född och uppvuxen i Uruguay har han jobbat som tatuerare i över 20 år. Vill du föreviga din resa till Kraków med ett verk från Victor Portugal måste du förboka i god tid.

Många som reser till Kraków kommer för stadens pulserande nattliv. Det kryllar av vodkabarer och ölkaféer finns i varje gatuhörn. Det faktum att en halvliter öl kan kosta mindre än 10 kronor bidrar till den positiva upplevelsen. På Beer Gallery finns över 150 olika ölsorter, beställ en Kkozlak eller Zywiec – två polska favoriter. Missa inte heller barerna Alchemia eller Propaganda i de trendiga kvarteren Kazimierz och ett tips är att beställa in en Żubrówka, gräsvodka, blandat med äppeljuice.

För en högklassig matupplevelse i elegant miljö rekommenderas restaurangen Trezo. Här serveras traditionella polska rätter med en modern twist. Oslagbar service, live-musik och förvånansvärt låga priser. Innan du lämnar Kraków måste du smaka en äkta pierogi – en polsk specialitet som kan liknas med ravioli och är oftast fylld med köttfärs.

Affärsmannen Oscar Schindlers fabrik är väl värt ett besök. Det kan vara lite svårt att hitta dit men om du följer gatuskyltarna förbi Krakóws Moderna Museum hittar du rätt. Schindler räddade över tusen judar under andra världskriget och fabriken är idag ett museum för att hedra hans minne och för att visa hur staden såg ut när judarna jobbade för honom. Utställningen går i detalj igenom livet under Nazi-ockuperade och kan vara väldigt omskakande, men efteråt kommer du ha en bättre bild av Polens situation under andra världskriget.

Flyg till Krakow med Ryanair från Malmö Airport.

Reseambassadören Wictoria berättar!

Wictoria Trei

Wictoria Trei

2017-12-01

Förra hösten började Wictoria Trei studera på sjuksköterskeprogrammet på Malmö högskola och där lärde hon känna Jin och Medina. Trion har umgåtts både i skolan och på fritiden så när Wictoria fick uppdraget som Swedavias reseambassadör var det självklart vilka som skulle hänga med på resan till Kraków.

Från Kraków-Balices flygplats gick det snabbt och smidigt för trion att ta tåget in till centrum. Eftersom klockan var ett bra tag efter lunch begav de sig ut ganska direkt efter att ha lämnat väskorna på Hotel Rezydent i Gamla stan.

– Vi strosade runt Rynek Glowny, det stora torget i Kraków, där det var massor av restauranger och människor som förberedde inför den årliga julmarknaden. Det var bodar och granar överallt. Eftersom bilar inte får köra i Gamla stan var det istället fullt av hästdroskor som körde runt, säger Wictoria.

Julmarknaden i Kraków är en flera hundra år gammal tradition som är välkänd både i Polen och resten av världen. Nyhetskanalen CNN utnämnde nyligen marknaden som en av världens bästa julmarknader. Här kan man bland annat fynda kläder, keramik, smycken och hemslöjd.

– Till middag blev det passande nog mexikanskt med halvliter stora Margaritas för cirka 45 kronor. Kvällen blev med andra ord mer och mer fnittrig. Eftersom vi skulle vara iväg hela dagen därpå så blev det en tidig kväll och vid midnatt var vi i säng. Nöjda och belåtna över första dagen i Kraków, säger Wictoria.

Varje dag går det guidade turer till Auschwitz och Birkenau från Kraków och här kan du få se skor, resväskor och andra tillhörigheter från de människor som kom hit. Även Plazsow-lägret och Oscar Schindlers fabrik finns kvar att besöka idag. Fabriken har idag byggts om till ett museum som visar Krakóws erfarenheter under krigstiden.

– Med en guide och tre andra turister åkte vi med en minibuss till Auschwitz och Birkenau, en resa som tog cirka en timme och femton minuter. Framme vid lägret fick vi hörlurar så att vi kunde höra guiden även om vi var ganska långt ifrån. Vi var alla helt tagna av rundturen och hade svårt att sova den natten, säger Wictoria.

I Kraków finns Jagellonska universitetet, Polens äldsta och mest ansedda lärosäte som grundades redan 1364. Det är en av de största högskolorna i Polen med fler än 40 000 studenter och bland kända alumner återfinns astronomen och matematikern Nicolaus Copernicus.

– Vi märkte att det var billigt att åka Uber så ena dagen tog vi en Uber till Serenada, ett köpcentrum som ligger strax utanför stan. Vi shoppade i några timmar och åt lunch innan vi åkte tillbaka in till centrum. Vi hade tänkt avsluta kvällen med en drink men gick och köpte choklad för de sista pengarna istället, avslutar Wictoria Trei.

Till Kraków flyger du direkt från Malmö Airport med Ryanair och resan tar cirka 1 timme och 30 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Människor i Gamla stan Krakow Uteserveringar Krakow Torget Rynek Glowny är omringat av historiska byggnader. Auschwitz