Niš – Serbien

Serbiens tredje största metropol är en levande stad full av spännande kontraster; moderna cocktails i antika gränder, hästdragna vagnar bredvid nya bilar. Niš är en av de äldsta städerna på Balkanhalvön och en av Serbiens största universitetsstäder med över 30 000 studenter. Under sommarhalvåret lever staden upp med en utbredd live-musikscen, marknader och festivaler.

Läs reseambassadörens Mirjanas berättelse från Niš.

Niš är en stad med dramatisk historia som sträcker sig över flera århundraden. Staden grundades innan antikens Rom överhuvudtaget fanns men upplevde sin storhetstid under romarriket. Här föddes Konstantin den store, känd för att införlivat kristendomen i romarriket och grundat romarrikets nya huvudstad Konstantinopel år 325. Niš är en utmärkt stad för att lära sig mer om Serbiens historia och uppleva några av landets bäst bevarade ruiner.

Börja med att besöka fästningen i hjärtat av staden. Denna byggnad från 1700-talet ligger precis vid strandkanten av Nišavafloden och uppfördes under turkiskt styre. Fästningen användes som vapenförråd, fängelse och Hamambad. Stora delar av den ursprungliga byggnaden är intakt än idag och det är här som den berömda jazzfestivalen Nišvilles största akter uppträder varje år i augusti.

Innan du lämnar Niš måste du även se till att besöka kusliga Ćele Kula, ett monument över de serbiska rebeller som dog under slaget vid Čegar år 1809. Monumentet som tar formen av ett tre meter högt torn är uppbyggt av kranier och uppfört på order av den osmanska befälhavaren Khurshid Pasha. Tornet hade först 952 kranier och var placerat längs med vägen som leder in till Niš som en varning för alla serber. Idag finns 58 kranier kvar och man kan besöka tornet inuti ett kapell från 1892.

Det trendiga kvarteret i Niš är Kazandžijsko sokatče som ligger i Gamla stan, på en gata som brukade kantas av hantverksbutiker och verkstäder. Idag är det en promenadvänlig zon fylld av restauranger och kafanas – kaféer som serverar mer kött än kaffe. Området gör sig allra bäst på kvällen så om du vill uppleva serbisk kafékultur från sin bästa sida bör du komma hit precis när skymningen faller på.

Centralt beläget finns Stara Srbija, som bokstavligen betyder Gamla Serbien och är den största traditionella restaurangen i Niš. Restaurangen är väldigt populär tack vare sina live-uppträdanden med serbisk folkmusik så om du vill äta här måste du boka bord i förväg. Som på många andra ställen är kött specialiteten och rejäla portioner utlovas.

Flyg till Niš med Wizz Air från Malmö Airport.

 

Reseambassadören Mirjana berättar!

Mirjana Nedeljkovic

Mirjana Nedeljkovic

2017-10-31

Mirjana Nedeljkovic bor tillsammans med sin sambo Predrag i Landskrona men jobbar till vardags som lärare och samordnare i Helsingborg. När hon fick uppdraget som Swedavias reseambassadör förlängde de sommaren genom en höstresa till Niš i södra Serbien.

Efter drygt två timmars flygning från Malmö Airport landade planet strax utanför Niš, på en liten flygplats som tidigare endast trafikerats av militärflyg. Niš är Serbiens tredje största metropol och en av de äldsta städerna på Balkanhalvön.

− Trots att det var oktober och kallt när vi lämnade Skåne var det runt 20 grader och ljumma vindar som tog emot oss när vi gick av planet. Vi kände direkt att det var en annan atmosfär, en annan energi som sprudlade ur människorna, säger Mirjana.

Utanför flygplatsen stod taxibilar på rad och en resa till hotell Niški Cvet mitt i centrum och kostade ungefär 30 kronor.

− Redan första kvällen begav vi oss till shoppingcentret Forum som ligger på gågatan Obrenovićeva. Här finns något för varje plånbok. Medan jag yrade runt för att hitta något fräckt till mig själv, valde min man istället att sätta sig på ett kafé och njuta av en dubbel espresso med en underbar chokladtårta till, säger Mirjana.

Niš är en gammal stad fylld av historia. Till exempel föddes här Konstantin den store, mest känd för att ha införlivat kristendomen i romarriket och grundat den nya huvudstaden Konstantinopel år 325.

− En dag vandrade vi runt Niška tvrđava, en vacker och välbevarad gammal fästning vid floden Nišava. Fästningen användes förr som vapenförråd, fängelse och Hamambad. I dag var det istället lekplatser, utsiktsplatser och ett museum med arkeologiska fynd från det osmanska riket, berättar Mirjana.

I Niš behöver man aldrig gå hungrig. Överallt kryllar det av matställen som serverar grillat, pasta, burek, pizza eller bagerier med bakverk och annat gott. Eftersom maten är så billig kan man lyxa till det varje stund; varsin kaffe latte och bakelser kostar runt 30 kronor och en rejäl burek med yoghurt kostar runt 10 kronor.

− Vi prövade också stadens bästa plijeskavica-ställe. Det var en liten grill som låg precis bredvid McDonalds, men hur ska "Donken" kunna konkurrera med Zoki som stället heter? För knappt 15 kronor får du en hemmagjord, nygrillad 200-grammare med alla tillbehör som man kan drömma om, säger Mirjana.

Försök även att hinna med ett besök på en av stadens skönhetssalonger eller spa. En ansiktsbehandling kostar mindre än halva priset jämfört med Sverige och det finns flera kända kurorter i utkanten av staden.

− I Niš ska man bara vara och njuta. Folk är både vänliga och hjälpsamma. Eftersom det är en universitetsstad med många studenter finns det många som talar engelska, särskilt i den yngre generationen. Niš är staden i mitt hjärta som jag vill att alla ska upptäcka, avslutar Mirjana Nedeljkovic.

Till Niš flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air.

Hus på en gågata i Nis. Vid floden Nišava ligger den vackra och välbevarade fästningen Niška tvrđava. Bild på en måltid. River in Nis.