Poznan – Polen

I Polens femte största stad vävs historia och tradition samman med det moderna samhället som erbjuder både glänsande turistattraktioner och idylliska smultronställen. Staden är perfekt för en romantisk långhelg eller för att ensam promenera runt kullerstensgatorna på jakt efter fantastiska barer eller ett mysigt kafé. Vad du än söker finns det i Poznan.

Gamla stan är fullt av monument från olika tidsåldrar. I hjärtat av Poznan ligger den gamla marknadsplatsen Stary Rynek som grundlades redan år 1253. Det stora torget omringas av färgglada och vackra byggnader som tidigare användes av stadens köpmän men som idag främst rymmer restauranger och kaféer.

I Poznan görs flera speciella bakverk där den mest kända är St Martins-croissant eller rogale marcińskie, en bakelse med 81 lager som är en hel måltid bara i sig själv.

Poznan är antagligen mer känt som en internationell handelsstad men på senare år har restaurangscenen i staden vuxit enormt. Idag finns flera restauranger i absolut världsklass och utbudet ökar hela tiden.

Concordia Taste är lika mycket en restaurang som en verkstad för att visa upp polsk design och post-industriell estetik. Det mest slående inslaget är den mobila matlagningsstationen, en blandning av ett laboratorium och ett modernt kök där kockarna lagar maten framför gästerna. Menyn består av det som kockarna kan komma på att laga eller det som gästerna vill äta.

Vill man kombinera uteliv med konst bör man söka sig till KontenerART, som ligger på en avlägsen gräsplätt med artificiell strand längs med Wartafloden. Här står ett antal containrar utplacerade i sanden; en container fungerar som scen för musiker, en annan är en bar med förvånansvärt stort utbud, resterande containrar är fyllda med diverse konstprojekt. Stolar och sittplatser finns överallt men om du vill komma upp litegrann för att få fin utsikt över floden och samtidigt kunna titta på alla hipsters får du klättra upp till övervåningen.

Vanligtvis är barerna i Poznan flexibla med sina öppettider och brukar inte stänga förrän den sista gästen har gått. De flesta ställena ligger i Gamla stan men gatorna Nowowiejskiego och Taczaka lockar ofta många av stadens cirka 130 000 studenter.

Flyg till Poznan med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Vesna berättar!

Familj med tre barn som ska ut och resa till Poznan

Familjen Andrijevic

2017-09-07

Som Malmö Airports reseambassadör visade Vesna Andrijevic från Kristianstad att Poznań fungerar utmärkt även för barnfamiljen. Visserligen är medlemmarna i familjen Andrijevic redan vana resenärer vid det här laget — tidigare resmål har bland annat gått till Split, Belgrad och Niš och barnen är bara 1, 3 och 5 år gamla.

Efter ungefär en timmes flygresa från Malmö Airport var det dags för landning och sedan en kort taxifärd från flygplatsen in till stadskärnan och Hotel Palazzo Rosso som ligger i centrum av Gamla stan.

– Hotellet låg bara en gata från torget där det var mycket folk och rörelse och både jag och min mans första tanke var att här kommer barnen aldrig kunna sova men vi fick ett jättefint rum som var bra isolerat, säger Vesna Andrijevic.

Efter en frukost på ett av alla ställen vid Stary Rynek var barnen sugna på att gå på zoo. Familjen bestämde sig för Nowe Zoo, ungefär en timmes promenad från centrum. Nowe Zoo, som betyder det nya zooet, är helt enormt med sina 116 hektar, 2000 djur och 140 olika arter. Här lever många av djuren i sin naturliga livsmiljö med blandad skog, bäckar och dammar.

– Zooet var både fint och stort och det verkade som att alla djuren mådde bra. Perfekt ställe att gå till med barnen men man ska nog räkna med minst tre timmar för att ta sig runt hela området. Det var dock lite dåligt med matställen just där och efter att ha gått så mycket blev vi jättehungriga och gick till ett köpcenter i närheten för att äta polsk buffé, säger Vesna.

Köpcentret heter Galeria MM och här finns något för alla, kläder, smink, caféer och en bowlinghall för den som blir sugen så här kan man enkelt tillbringa en eftermiddag.

– Det var en mysig resa och Poznan är absolut något man ska besöka, dock kanske med lite äldre barn som inte behöver barnvagn, även om det gick bra ändå. Rekommenderar verkligen äldre eller ungdomar som är festsugna att besöka Poznań, på kvällarna är det full rulle och gatorna är fulla med folk som är ute och festar och dansar, det får vi vänta lite med tills barnen har blivit lite äldre, avslutar Vesna Andrijevic.

Till Poznań flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar drygt en timme. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Färgglada hus i solen på torget Stary Rynek i polska staden Poznan Barn på Zoo i polska staden Poznan Torg med färgglada hus i polska staden Poznan