Reseberättelser

Läs Swedavias reseambassadörers berättelser från både kända och mindre kända smultronställen.

Utsikt över Cluj -Napoca

Johanna berättar om Cluj-Napoca

− Det bästa av allt var den underjordiska sjö som fanns 13 våningar ner, hela 120 meter under marken! Vi hyrde en båt och rodde runt på sjön, det var en upplevelse vi sent kommer att glömma och jag rekommenderar verkligen alla som befinner sig i närheten av Transsylvanien att besöka Salina Turda! 

En bro i Budapest

Nina berättar om Budapest

Fotografen och dokumentärfilmaren Nina Hobert fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade kameraväskan och tog med sig sin kompis poeten och sångerskan Julia Werup till Ungerns huvudstad Budapest.

Philip och flickvännen Frida åker linbana

Philip berättar om Katowice

Studenten och äventyraren Philip Essfors från Svedala fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade kameraväskan och tog med sig sin flickvän Frida till Katowice i södra Polen.

Utsikt över Skopje

Jesper berättar om Skopje − Madedonien

− Under vår resa fick vi prova massor av god och prisvärd mat och dryck. Vi rekommenderar varmt både den italienska restaurangen Carpe Diem och restaurang Park. Efter de här fem dagarna i Skopje tycker jag att det här en bra sammanfattning: Vill du uppleva saker, se en fantastisk natur och leva som en kung? Då är Makedonien något för dig, säger Jesper.

Carl-Åke på en tidig morgonpromenad framför den protestantiska Storkyrkan på Kossuth-torget

Carl-Åke berättar om Debrecen − Ungern

− Vår resa till Debrecen var en väldigt härlig och annorlunda upplevelse. En vacker och lugn stad med få turister och mycket blommor. Tyvärr var vi lite för sena att se solrosorna i full blomning på väg ut till Hortobágy, men det var ändå mäktigt att se dessa milsvida solrosfält och majsodlingar. Detta kommer vi verkligen rekommendera till våra vänner och bekanta, säger Carl-Åke Edström.

Torget Rynek Glowny är omringat av historiska byggnader.

Wictoria berättar om Krakow - Polen

– Vi märkte att det var billigt att åka Uber så ena dagen tog vi en Uber till Serenada, ett köpcentrum som ligger strax utanför stan. Vi shoppade i några timmar och åt lunch innan vi åkte tillbaka in till centrum. Vi hade tänkt avsluta kvällen med en drink men gick och köpte choklad för de sista pengarna istället, säger Wictoria Trei.

ett museum i Warszawa

Evelina berättar om Warszawa

– Vi begav oss ut nästan direkt eftersom vi hade bokat bord för att äta lunch på en fransk bistro som heter Krem. Här njöt vi av varsin rejäl macka och firade att helgen äntligen var igång! När vi lämnade Krem fortsatte vi sedan vidare till Hala Koszyki en saluhall som påminner om Torvehallerne i Köpenhamn, säger Evelina Lundbäck

Gata mellan vita huslägor

Sandra berättar om Belgrad – Serbien

– Det var lätt att få kontakt med människorna och jag kände att man kunde få vänner för livet! Jag vill verkligen tillbaka igen, jag och mina serbiska vänner planerar redan en resa till Belgrad, så snart blir det dags att åka tillbaka igen.

Pojke tittar ut från flygplan på grönklädda berg

Maria berättar om Tuzla

– Både jag och Isak är jättenöjda med resan till Tuzla i Bosnien Herzegovina, även om man blir lite utmattad av alla upplevelser när det är så otroligt varmt. Värmen slår till i dalgångsgrytan och det känns som om luften står still, men då passade vi på att besöka några köpcenter med bra luftkonditionering. Särskilt flygturen till pyramiderna var en spännande och prisvärd upplevelse, säger Maria.

Vacker byggnad med blommor framför Bukarest

Yvette berättar om Bukarest - Rumänien

– I Bukarest och på landsbygden har ungdomarna återupptagit traditionen att brodera blusar. Det finns oändligt många mönster, symboler och färgkombinationer som alla har sin betydelse. Många världskända modeskapare har inspirerats och gjort sin tolkning av de traditionella mönstren men mina favoriter är Adrian Oianu som gör fina kläder och Iutta som främst gör riktigt bra handväskor, säger Yvette.

Gdansk gamla stan och berömda kran utsikt från Motlawa floden

Didine berättar om Gdansk – Polen

– Det kändes exotiskt och samtidigt lite svårt att ta in att vi var i Polen för att surfa. Redan på vägen till hotellet blev jag kvitt en del förutfattade meningar. Vi befinner oss alltså i norra Polen, en sommardag klockan 10, och vi vaknade nyss i våra sängar hemma i Sverige. Vågorna rullar in vid kusten och det är lätt att tro att vi är i Portugal eller Baskien, säger Didine Bedraoui.