Didine berättar om Gdansk – Polen

– Det kändes exotiskt och samtidigt lite svårt att ta in att vi var i Polen för att surfa. Redan på vägen till hotellet blev jag kvitt en del förutfattade meningar. Vi befinner oss alltså i norra Polen, en sommardag klockan 10, och vi vaknade nyss i våra sängar hemma i Sverige. Vågorna rullar in vid kusten och det är lätt att tro att vi är i Portugal eller Baskien, säger Didine Bedraoui.

Reseambassadören Didine berättar!

Didine

Didine Bedraoui

2017-09-05

Didine Bedraoui jobbar till vardags som ingenjör på ett företag som utvecklar dialysapparater. Han växte upp i Casablanca men flyttade till Skåne för 25 år sedan och lever idag med sin fru och två söner i Lund. Som Swedavias reseambassadör åkte han och hans kompis Bill Watts för att utforska surfscenen i Gdansk.

– Det kändes exotiskt och samtidigt lite svårt att ta in att vi var i Polen för att surfa. Redan på vägen till hotellet blev jag kvitt en del förutfattade meningar. Vi befinner oss alltså i norra Polen, en sommardag klockan 10, och vi vaknade nyss i våra sängar hemma i Sverige. Vågorna rullar in vid kusten och det är lätt att tro att vi är i Portugal eller Baskien, säger Didine Bedraoui.

Intresset för vågsurfing kom tidigt då han redan som trettonåring började surfa på Atlantvågorna. 1997 vann Didine SM i vågsurfing på Torö strax utanför Stockholm och han har även representerat Sverige i EM i både Portugal och Frankrike. Den här gången var det dock den polska rivieran som gällde.

– Stranden var sagolik och vågorna väl värda morgonens flygresa. Vattnet var varmt så det blev alldeles för varmt i min våtdräkt. Jag trodde det skulle vara lika kallt i vattnet som på Österlen men där hade jag fel. Vi fick två timmars surf med perfekta förhållanden och kom inte tillbaka till hotellet förrän en kvart innan midnatt, säger Didine.

Dagen efter blev det lunch vid marinan och sedan fika på Umam, ett trendigt patisserie i närheten. Efter en kort siesta och med förnyad energi åkte Didine och Bill iväg till en outlet några minuter utanför staden. De låga priserna resulterade i en hel del presenter till både släkt och familj.

– Att den polska kusten var nära visste jag. Konstigt nog har den varit långt borta i mina tankar. Jag hade aldrig trott att Polens kust var så full med liv och aktiviteter, så kontinental, så välkomnande och att det dessutom finns bra surfvågor. En ny destination finns i min lista över favoritdestinationer, avslutar Didine Bedraoui.

Till Gdansk flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 55 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Perfekta vågor i Gdansk Ankomst Gdansk Vågor i Gdansk Marinan Gdansk Gamla stan i Gdansk Strand med träd i förgrunden