Maria berättar om Tuzla

– Både jag och Isak är jättenöjda med resan till Tuzla i Bosnien Herzegovina, även om man blir lite utmattad av alla upplevelser när det är så otroligt varmt. Värmen slår till i dalgångsgrytan och det känns som om luften står still, men då passade vi på att besöka några köpcenter med bra luftkonditionering. Särskilt flygturen till pyramiderna var en spännande och prisvärd upplevelse, säger Maria.

Reseambassadören Maria berättar!

Maria Prahl

Maria Prahl

2017-09-14

Maria Prahl från Vankiva strax utanför Hässleholm fick uppdraget att bli Malmö Airports reseambassadör och tog med sig 14-åriga sonen till saltstaden Tuzla i nordöstra Bosnien-Hercegovina för att utforska både pyramider och saltvattensjöar.

Taxin från flygplatsen stannade utanför Hotel Mellain, en tjugo våningar hög skyskrapa med glasfasad och högst upp i huset finns en bar med utsikt över hela staden. Efter att ha checkat in och lämnat väskorna i ett stort rum begav sig Maria och Isak ut mot saltvattensjöarna.

– Ett bra tips är att ha badskor med sig eftersom stenarna vid sjöarna kan göra riktigt ont att gå på och man kan bli helt stekt om man inte får tag i en solstol med parasoll. Vi föredrog att bada i vattenfallen lite längre bort där vattnet var något svalare. Sammanlagt betalade vi runt 25 kronor för inträde, 20 kronor för ett parasoll och ungefär 12 kronor för en kall öl, vad mer behöver man? säger Maria.

Morgonen därpå flög de ett litet Cessna-plan till grannstaden Visoko för att utforska de omdiskuterade kullarna som författaren och entreprenören Semir Osmanagić påstått i själva verket är världens äldsta och största pyramider.

Semir Osmanagić, som jag personligen fått kontakt med, skickade sin bästa guide Haris för att ta emot oss. Vi fick en guidad tur i de tunnlar som man håller på att gräva ut och han visade keramiska stenar som sades vara handgjorda för flera tusen år sedan. Det hela var mycket spännande men en viss skepsis ligger kvar, jag tror inte på att det skulle vara en 30 000 år gammal antenn till universum och healing är inte heller min grej, men helt klart spännande, säger Maria.

Väl tillbaka i Tuzla blev det en drink i hotellbaren på tjugonde våningen innan det var dags att ge sig ut för att hitta stadens bästa ćevapčići. Restaurangerna i Tuzla är kända för sin speciella tillagning av just den traditionella bosniska rätten.

– Både jag och Isak är jättenöjda med resan, även om man blir lite utmattad av alla upplevelser när det är så otroligt varmt. Värmen slår till i dalgångsgrytan och det känns som om luften står still, men då passade vi på att besöka några köpcenter med bra luftkonditionering. Särskilt flygturen till pyramiderna var en spännande och prisvärd upplevelse, avslutar Maria.

Till Tuzla flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 2 timmar och 10 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Pojke tittar ut över en av saltsjöarna i Tuzla Pojke och kvinna står framför ett flygplan Pojke och kvinna framför grönklädda berg i Tuzla Pojke sitter i en cykel för två med rött tak Pojke tittar ut från flygplan på grönklädda berg