Nina berättar om Budapest

Fotografen och dokumentärfilmaren Nina Hobert fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade kameraväskan och tog med sig sin kompis poeten och sångerskan Julia Werup till Ungerns huvudstad Budapest.

Reseambassadören Nina berättar!

Nina Hobert

Nina Hobert

2018-11-07

Fotografen och dokumentärfilmaren Nina Hobert fick uppdraget som Swedavias reseambassadör, packade kameraväskan och tog med sig sin kompis poeten och sångerskan Julia Werup till Ungerns huvudstad Budapest.

Flyget till Budapest avgick tidigt en torsdagsmorgon och för att kunna vakna utvilade lagom till resan bestämde sig Nina och Julia för att sova över på Sturups flygplatshotell kvällen före.

− Stämningen runt flygplatsen var magisk. Det glittrade och glimrade från flygplan som lyfte och längs hedarna omkring oss låg tjocka stråk av dimma. Promenaden till avgångshallen tog bara ett par minuter så vi hann med en tur till taxfreebutiken, där det fanns ett frestande utbud av skönhet, hudvård och tekniska produkter, säger Nina Hobert. 

En och en halvtimme senare landade planet på Ferenc Liszts internationella flygplats strax utanför Budapest. Eftersom flygplatsen är förhållandevis liten tog det bara några minuter att få ut bagaget.

− Det fanns en service-disk med airport shuttles in till stan och vi passade på att köpa en tur och returbiljett. På så sätt blir det lite billigare, en enkel kostade €20 per person medan en tur och retur kostade €35 per person. 

Vid lunchtid checkade de in på Hotell Victoria, ett fyrstjärnigt hotell med utsikt över floden Donau som löper genom staden. Efter en dusch och klädombyte begav de sig ner i kvarteren omkring hotellet.

− Med kurrande magar konstaterade vi att veganskt vore gott. Vi hittade restaurang Edini där man kunde sitta både ute och inne. Här fick vi en stor tallrik med blandade rätter såsom rödbetsbiffar, aubergineröra, hummus, råkostsallad, picklade gurkor och en stuvning på sojafärs för bara €18 per person. Däremot var vi tvungna att betala med kontanter, men som tur var fanns det en bankomat på andra sidan gatan.

Mätta och belåtna fortsatte de vandringen genom stan.

Innan resan hade Nina hört att hudvård, läkemedel och naturkost är betydligt billigare i Ungern än i Sverige. Det blev därmed ett besök på ett av stadens apotek där de köpte med sig torrborstar, multivitaminer, kollagentillskott och ansiktsmasker med gurka och melon i.

− På kvällen blev det middag på en liten restaurang som hette Vigadò Ètterem. Det kändes som en typiskt ungersk restaurang och för lite över hundralappen fick vi en gulaschsoppa, en grönsallad, grillad fårost, två glas rött vin och var sin avslutande ungersk shot gjord på plommon som hette Pálinka.

Morgonen därpå tog sig Nina och Julia till torget Clark Ádám tér för att sedan ta sig vidare upp till Nationalgalleriet. Väl där möttes de av en fantastisk utsikt över staden.

− Utsikten från toppen var helt magnifik. Det fanns en Frida Kahlo-utställning på Nationalgalleriet men det var så lång kö så vi valde att vandra runt och betrakta exteriören istället. Hela Castle District är fyllt av pampig Budapest-arkitektur.

− Vi hann även med ett besök på Donahygatans synagoga som ligger vid tunnelbanestationen Astoria. Kön där var inte så farlig och tog bara några minuter. Vi tog en guidad tur med engelsktalande tolk, tände ljus och lyssnade till en av guiderna. Den här synagogan är känd som världens näst största.

Sista dagen ägnades åt shopping på vintage-butiken Szputnyik och matmarknaden Karneval. Sedan blev det ett besök på ruinbaren Szimpla Kert innan det började bli dags att röra sig tillbaka mot hotellet igen.

− Det var med en stark känsla av vemod som vi färdades genom stan när vi skulle åka tillbaka till flygplatsen på vägen hem. Kanske var det gryningsljuset och de pampiga byggnaderna, kanske var det lugnet på gatorna. Men det enda som kändes okej med att lämna Budapest den här gången var att vi såg på varandra och sa: Vi måste åka tillbaka hit igen.

Till Budapest flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka en och en halvtimme. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under 1 000 kronor.

En bro i Budapest Ruinbaren Szimpla Kert i Budapest. Sightseeingbil i Budapest Szputnyik i Budapest.