Sandra berättar om Belgrad – Serbien

– Det var lätt att få kontakt med människorna och jag kände att man kunde få vänner för livet! Jag vill verkligen tillbaka igen, jag och mina serbiska vänner planerar redan en resa till Belgrad, så snart blir det dags att åka tillbaka igen.

Reseambassadören Sandra berättar!

Sandra Laine

Sandra Laine

2017-11-09

Till vardags jobbar Sandra Laine som förskolelärare i Lund men hon har alltid haft ett stort intresse av att resa, fotografera och lära känna nya kulturer. När Sandra fick uppdraget som Swedavias reseambassadör tog hon med sig dottern Zahra och åkte till Serbiens största stad, Belgrad.

Efter lite mer än två timmars flygning från Malmö landade planet på Nikola Tesla Airport strax utanför Belgrad. Staden, som är en av Europas äldsta huvudstäder, är idag en trendig och välkomnande stad som varje år lockar besökare från hela världen.

– Hotell Moskva ligger centralt och har allt man kan önska sig på en semester. Vacker inredning, gym, spa och behandlingar. Byggnaden är välkänd i Belgrad och är kulturskyddad, vilket innebär att den ägs och underhålls av staten som ser till att allt är i fint skick. Hela vistelsen på detta hotell var något av en dröm, säger Sandra.

Sandras dotter Zahra jobbar som make up-artist och butikschef i Oslo och lärde där känna Nikola, en frilansande copywriter som bor i Belgrad med sina föräldrar. Han visade dem runt i staden och delade med sig av några hans smultronställen.

– Under vår vistelse i Belgrad provade vi också olika restauranger som Zahras vän Nikola hade rekommenderat. Han bor i Belgrad och rekommenderade bland annat Moon, som hade sushi fusion och Homa som hade utmärkta råvaror tillagade på ett utomordentligt sätt. Efterrätten där var en av de bästa jag någonsin ätit, säger Sandra.

Miljonstaden Belgrad sprudlar av liv genom stadens stora utbud av kaféer, låga priser, begåvade konstnärer, gastronomi och ändlösa nattliv. Här finns något för alla.

– I Belgrads centrum händer alltid något kul med olika gatumusikanter som spelar, sjunger och dansar. Vi var också i Kalemegdan, en borg som också gett namn åt den park som omger borgen. Dessutom hann vi med ett besök i Sankt Savas tempel, världens största ortodoxa kyrka, säger Sandra.Eftersom Sandra vuxit upp med grannar och lekkamrater från det forna Jugoslavien kände hon sig som hemma i Belgrad. Som ung brukade hon sjunga och dansa serbisk folkdans med sina kompisar, vilket lett till att hon nu som vuxen kunde förstå mycket av både språket och kulturen i ett land hon tidigare aldrig besökt.

– Det var lätt att få kontakt med människorna och jag kände att man kunde få vänner för livet! Jag vill verkligen tillbaka igen, jag och mina serbiska vänner planerar redan en resa till Belgrad, så snart blir det dags att åka tillbaka igen, avslutar Sandra.

Till Belgrad flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka två timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Hotell Moskva Chokladmousse Café in Belgrad Sankt Savas tempel Sandra med sin dotter Zahra